Zašto učiti o vinima?
(prvi korak ka znalačkom uživanju u vinu ili profesiji SOMELIJERA)

Somelije ili vinski stjuart danas je sve traženije i popularnije zanimanje. Potreba za ovim zanimanjem javila se sa razvojem ekskluzivnih i specijalizovanih restorana, kao i sa širenjem kulture konzumiranja kvalitetnog vina. Somelije je vinski profesionalac koji predlaže vrstu vina i pomaže u njegovom odabiru i uglavnom se može sresti u boljim restoranima. Osim odabira, somelije može da pruži savet i o nabavci i skladištenju različitih vinskih vrsta. U pojedinim ugostiteljskim objektima somelije je odgovoran i za razvoj vinskih karti i obuku osoblja.
S druge strane, sve više je istinskih ljubitelja vina i sve je veća ponuda različitih vrsta vina u supermarketima i specijalizovanim prodavnicama, pa je izvesno da će stručna znanja mnogima pomoći pri izboru i uživanju u vinu. Ovaj program je namenjen svima koji žele da nauče nešto više o vinima, ali predstavlja i eventualni prvi korak ka profesionalnom bavljenju vinima, odnosno ka zvanju somelijea.

somelijer

Ishodi učenja

Program Škole za somelijere koju organizujemo u saradnji sa Udruženjem somelijera Vojvodine (USV) , nudi znanja i veštine neophodne profesionalcima u poslu sa vinom, pre svega ugostiteljima, ali i trgovcima, publicistima, vinarima i ljubiteljima vina. Velik broj članova USV koji su uspešno završili obuku, danas radi u prestižnim ugostiteljskim objektima širom sveta, kao i na turističkim kruzerima – prekookeanskim brodovima. Obuka je u potpunosti usklađena sa programom SERSA.

Polaznici tokom obuke imaju mogućnost da degustiraju oko 120 različitih vina iz regija širom sveta, a obezbeđeni su i svi potrebni materijali poput udžbenika, skripti, prezentacija, filmova i alata za degustacije (aroma kit, čaše i o stali pribor).


Izvođenje nastave i trajanje

Kompletna obuka traje 80 školskih časova, odnosno 64 sata teorije i vežbi. Uz to, polaznici tokom dva vikenda odlaze i u posete vinarijama i vinskim regijama u Srbiji.

Na kraju obuke polaznici izlaze na završni ispit koji se sastoji od teorijskog (test) i praktičnog dela (blind tasting). Polaznici koji polože test, dobijaju međunarodno priznat sertifikat o uspešno zaršenoj Školi za profesionalne sommeliere i automatski postaju članovi USV, odnosno SERSA.


Prijave, upis i način plaćanja
Upis se vrši tokom cele godine. Za sve obrazovne oblike važi mogućnost plaćanja na rate.

Prijave i dodatne informacije:
Info pult: radnim danima 8.00 - 19.00h
                subotom 9.00 – 13.00h
Trg cara Jovana Nenada 15, Subotica
Tel: 024 554 600
zanimanja@openunsubotica.rs