Festival evropskog filma Palić

Festival evropskog filma Palić osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica. Od samih početaka izvršna produkcija je poverena Otvorenom univerzitetu koji je od malih i nepretencioznih filmskih večeri načinila jedan od najznačajnijih filmskih festivala u Regionu i mesto okupljanja autora sedme umetnosti.

Danas, Festival evropskog filma Palić prikazuje oko 85 filmova u devet programskih celina, na pet lokacija i predstavlja tačku susreta publike sa savremenim filmskim tokovima u cilju boljeg razumevanja socijalnog, kulturnog i životnog konteksta vremena u kojem živimo. Pored novih filmskih ostvarenja i susreta sa njihovim autorima, Palić je ugostio i mnoge velikane filmske umetnosti od Kena Rasela, Ištvana Saboa, Kena Louča do Jiržija Mencla i mnogih drugih dodelivši im nagradu Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Kako bi svoju misiju proširio na celu godinu i usmerio se ka filmskoj edukaciji publike, od 2006. godine Festival započinje cikluse filmova „Velikani evropske kinematografije“ jednom nedeljno, često uz predavanja i gostovanja filmskih kritičara i autora. Takođe smo stvorili i prostor za nove autore iz Subotice i Srbije za predstavljanje svojih radova, kao i za festivale iz Regiona koji imaju mogućnost da svoje filmske programe podele sa lokalnom publikom.

www.palicfilmfestival.com