2018 Jul. 30
> NACIONALNI PROJEKTI

 

Amfiteatar Otvorenog univerziteta u Subotici, izgrađen još osamdesetih godina prošlog veka, pretvoren je u stalni bioskop februara 2010. godine. Od samog početka rada bioskopa programska orijentacija se bazirala na promovisanju evropske kinematografije kao i domaćeg filma. Istovremeno, bioskop “Eurocinema” postaje mesto gde se odvija i jedan od takmičarskih programa Festivala evropskog filma Palić, čiji je Otvoreni univerzitet organizator i izvršni producent. Bioskop već 2011. postaje deo mreže Europa Cinemas a od 2013. je opremljen digitalnim projektorom sa mogućnošću 3D projekcija. U poslednjih pet godina bioskop “Eurocinema” beleži stalan rast posete a u 2016. bio je najposećeniji bioskop sa jednim platnom u Srbiji.

Kako se od početka rada bioskopa uočio problem neadekvatnog prostora za filmske projekcije, rukovodstvo Otvorenog univerziteta je planiralo da se amfiteatar adaptira kako bi gledaocima bio pružen veći komfor. Kako je projekciona tehnika bila na zadovoljavajućem nivou fokus je pre svega bio na uređenju enterijera bioskopa.Otvoreni univerzitet je sa svojim projektom adaptacije bioskopske sale učestvovao na konkursu za preddigitalizaciju i digitalizaciju bioskopa Filmskog centra Srbije te su mu 2018. za realizaciju projekta dodeljena sredstva u iznosu od 3,1 milion dinara. Ostatak sredstava potrebnih za realizaciju projekta u iznosu od 3.812.567,00 dinara bila je investicija Otvorenog univerziteta. Postupak javne nabavke sproveden je tokom decembra 2018. i januara 2019. te se nakon zaključenja ugovora sa firmama čije su ponude prihvaćene  odredio i datum početka radova. Radovi su trajali od 11. februara 2019. do 11. aprila 2019. kada je i zvanično otvoren renovirani bioskop.

Projekat adaptacije bioskopa obuhvatio je pripremne radove kojima su demontirani stari podovi i ostali delovi bioskopske infrastrukture, demontažu stolica, betonske radove proširivanja redova i izrade stepeništa, radove na uređivanju enterijera – zidova i ostalih površina, postavljanje novih podova kao i nabavku i radove na montiranju novih bioskopskih sedišta. Rezultat ovih radova je neuporedivo komfornija bioskopska sala sa nešto manjim kapacitetom u odnosu na prethodni period (broj sedišta je smanjen sa 213 na 195 ali sa proširenim redovima, adekvatnije grupisanim sedištima, novim podovima i udobnim sedištima prilagođenim strukturi sale. Nakon završetka radova postavljeno je i novo bioskopsko platno nabavljeno 2018. godine.