Udruživanje i samoudruživanje građana

Dolaskom političkih i demografskih promena bitno se promenila vlasnička struktura (prema aktuelnim istraživanjima oko 1/3 radno aktivnog stanovništva zaposleno je u privatnom sektoru). Iako se u poslednje vreme izuzetno mnogo radi na razvoju preduzetničkog duha, razvoju malih i srednjih preduzeća, građani i dalje nisu u potpunosti informisani u vezi sa vidovima samopomoći i samozapošljavanja.

Udruzivanje gradjana


Kooperative predstavljaju izuzetno razvijen socijalno ekonomski pokret u sredinama različitih kultura. Procenjeno je da u Evropi funkcioniše oko 100 000 kooperativa sa 155 miliona članova i 2, 6 miliona zaposlenih. Kooperative se određuju kao poslovno-ekonomski , socijalni i edukativni projekat, sa osnovnim geslom ,, radimo zajedno za zajedničko dobro, ali i zajedničke ciljeve''.

Kao vidovi samostalnog udruživanja članova, koji se dobrovoljno povezuju da bi zadovoljili svoje ekonomske, socijalne, kulturne i druge potrebe, kooperative su se u Srednjoj i Istočnoj Evropi razvile kao oblik građanskog delovanja i mogućnosti razrešavanja, odnosno smanjenja narasle nezaposlenosti i socijalnih tenzija. Misija ovog programa je produktivno zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti svih etničkih grupa, podsticaj preduzetničkih inicijativa, izgradnja novih sistema društvenih vrednosti, podsticanje modela održivog razvoja lokalne zajednice i građansko samoorganizovanju.