Biofest

U cilju promovisanja značaja organske proizvodnje sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kao i razmene iskustava i uspostavljanja čvršće privredne saradnje u regionu, javila se potreba za održavanjem Međunarodnog festivala organskih proizvoda - BIOFEST u Subotici, gradu oduvek otvorenom za nove i napredne ideje.

Udruženje TERRA’S, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom, organizuje BIOFEST od 2005. godine, uz podršku brojnih domaćih i inostranih organizacija i institucija – Ministarstva za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, Grada Subotice, Sekretarijata za ekologiju i održivi razvoj AP Vojvodine i inostranih donatorskih organizacija (AVALON fondacija iz Holandije, GTZ, REC, itd.)

BIOFEST je manifestacija koncipirana po modelu IFOAM-a (Svetska organizacija za organsku poljoprivredu), koji podrazumeva promociju organske proizvodnje uz prateće programe: stručna predavanja, prezentacije, degustacije, itd. Od 2005. godine, kada je održan prvi BIOFEST, na ovoj manifestaciji je učestvovalo preko 80 izlagača iz više od 20 gradova naše zemlje i inostranstva (Hrvatska, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Italija), te oko 500 učesnika raznih pratećih programa. Subotica je u proteklih pet godina na BIOFEST-u okupila brojne poljoprivredne proizvođače, predstavnike ministarstava zemalja u okruženju, preduzetnike, predstavnike civilnih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, zdravstvenih, turističkih organizacija, prerađivače, distributere i potrošače organskih proizvoda.