2014 Apr. 28
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

U prostorijama Press centra Udruženja novinara Srbije u Beogradu, u ponedeljak 28.04.2014 održana je Završna konferencija projekta MATCHDO - Podizanje učinka i konkurentnosti i povezivanje potreba privrede sa ponudom tržišta radne snage kroz javno-privatno umrežavanje.

Organizator skupa je bila Nacionalna služba za zapošljavanje koja je uz podršku projektnih partnera - Otvorenog Univerziteta Subotica i Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice predstavnicima nadležnih Ministarstava, Pokrajinskih sekretarijata, privrednih subjekata i civilnih udruženja predstavila rezultate uspešno implementiranog međunarodnog projekta koji je realizovan u okviru programa Celoživotnog učenja.

Na konferenciji su govorili: Zoran Matović, direktor projekta u Kabinetu, Nacionalna služba za zapošljavanje, Vladimir Perović, koordinator Sektora za projektni menadžment, Otvoreni univerzitet Subotica, mr Pavle Budinčević, programski direktor, Otvoreni univerzitet Subotica i Mato Groznica, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Prisutnima se u vidu pozdravnog govora najpre obratio G. Matović naglasivši uspešnu saradnju projektnih partnera tokom 13 meseci implementacije projekta i korisnost sprovedenih projektnih aktivnosti iz perspektive NSZ-a. Takođe je najavio buduće aktivnosti NSZ-a koje su u saglasnosti sa realizovanim projektom - realizacija četvrte godišnje Ankete poslodavaca kao i anketiranje preduzetnika - zanatlija i MSP sa ciljem formiranja novog Nacionalnog okvira kvalifikacija do kraja 2014 godine.

Nakon pozdravnog govora prisutnima se obratio g. Perović prezentujući realizovane aktivnosti i sveobuhvatne rezultate projekta MATCHDO koje podrazumevaju: Anketiranje poslodavaca/kompanija iz 8 gradova Srbije, kreiranje Situacione analize, organizaciju javnih rasprava u formi Okruglih stolova u osam centara Srbije, realizaciju pilot projekta edukativnih treninga za novozaposlene u Subotici, uspostavljanje MATCHDO web platforme za učenje na daljinu, medijsku kampanju i kreiranje Akcionog plana.



Na prethodno izlaganje se nadovezao g. Budinčević koji je prisutnima prezentovao krajnji rezultat projekta MATCHDO - Akcioni plan koji predstavlja dokument izrađen u vidu predloga programa mera i koji sadrži ideje i projektne predloge za prevazilaženje jaza između ponude tržišta radne snage i zahteva poslodavaca. Ovaj dokument je u skladu sa svim relevantnim nacionalnim, ali i evropskim strategijama, i može poslužiti kao rešenje prilikom daljeg rada na reformama celog sistema. Akcionim planom je predviđena modernizacija i usklađivanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja i visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada i društva u celini, kako bi se obezbedio razvoj ljudskih potencijala u skladu sa definisanim strategijama razvoja Republike Srbije do 2020. godine u svim oblastima društva. Akcionim planom predviđeno je i povećanje zaposlenosti, poboljšanje biznis okruženja, uslova poslovanja i saradnje državnih institucija i privrednih subjekata, kao i smanjenje nezainteresovanosti i povećanje motivisanosti nezaposlenih.

Na samom kraju, izlaganje zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje upravu i nacionalne zajednice, Mate Groznice, odnosilo se na prezentaciju uticaja rezultata projekta “MATCHDO” na buduće aktivnosti ovog Pokrajinskog Sekretarijata i težnju da ova institucija kroz dalji rad u okviru svojih nadležnosti doprinese unapređenju povezanosti tržišta rada sa formalnim i neformalnim obrazovanjem.

Nakon izlaganja uvodničara, predstavnika institucija koje su realizovale projekat, otpočela je konstruktivna javna rasprava u kojoj su učešće uzeli predstavnici iz sva tri sektora - javnog, privatnog i civilnog.