2017 Nov. 16
> OBRAZOVANJE

Do kraja godine svakog četvrtka ćemo kroz rubriku ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE objavljivati radove polaznika NOVINARSKE RADIONICE koja se realizuje u okviru projekta “Družionica”.

 

ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE! kroz pero Sare Suvajac

Milošu Veličkoviću tradicionalno pevanje i folklor ispunjavaju život
ČUVA SRPSKU TRADICIJU


Srbija se ponosi svojom kulturom i tradicijom, a jedan od onih koji je neguje i čuva je i četrnaestogodišnji Miloš Veličković, učenik Gimnazije ,,Svetozar Marković“. Osim toga, od ove školske godine on pohađa i Muzičku školu - odsek za tradicionalno pevanje. Bavi se i folklorom – na časove odlazi redovno i trudi se. Iako mlad, jedan od onih koji znaju da cene umetnost i kulturu rodne zemlje i koji nastoje da je očuvaju koliko god je moguće! Miloš se trudi da pevanje i igranje, poreklom iz starijih vremena, nikada ne iščeznu.
Zašto si baš ove godine odlučio da kreneš i u Muzičku školu, s obzirom na to da si istovremeno krenuo i u “redovnu” srednju školu?
- Jako volim tradiciju i već duže vreme se bavim folklorom, ali nedavno sam otkrio da mogu da se bavim i tradicionalnim pevanjem pa sam zato i upisao Muzičku školu.
Da li je neko uticao na tvoju odluku?
- Odluku sam doneo sam, a ideju mi je dala drugarica koja je već pohađala taj odsek. Bio sam u prilici da nekoliko puta poslušam taj način pevanja i veoma mi se dopalo.
Pohađati dve škole nije nimalo lako. Kako se snalaziš u tome?
- U početku jeste bilo teško, međutim, vremenom se nađe “sistem” kojim možemo to da postignemo. Najvažnija je organizacija vremena.
Tvoj smer se zove tradicionalno pevanje. Možeš li nam reći nešto više o tome?
- Što se tradicionalnog pevanja tiče, mi to izvodimo jednoglasno i dvoglasno.Trudimo se da pokrijemo sve načine pevanja u Srbiji, a poneka lekcija je vezana za pesme pojedinih delova Srbije.
Da li danas preispituješ svoje odluke?
- Apsolutno ne! Drago mi je što sam upisao Muzičku školu, a samu muziku kojom se bavim smatram inspirativnom i zanimljivom.
Osim pevanjem, baviš se i plesom, ideš na časove folklora. Koliko dugo to traje?
- Folklorom se bavim već šest godina! Član sam Kulturno-umetničkog društva železničara ,,Bratstvo”, i za sada ne planiram da odustanem od toga. Uglavnom izvodimo narodne igre Šumadije, Leskovca, Pirota, bunjevačke narodne igre i druge.
Da li je izazov upamtiti korake svih tih igara?
- Ne predstavlja mi izazov iz razloga što se tim dugo bavim pa sam se samim tim već i uhodao. Često nastupamo pred publikom, a sredinom decembra naše folklorno društvo prirediće veliki godišnji koncert u Subotici.
Tradicionalno pevanje i folklor su sastavni delovi srpske kulture. Da li su te tradicija i kultura oduvek zanimale?
- Zapravo jesu! Smatram da ih je u ovom našem vremenu, kada kultura i tradicija sve više odlaze u zaborav, važno što više čuvati i sačuvati.
Želiš li nešto da poručiš čitaocima?
- Ako nešto volite, ne odustajte od toga ni po koju cenu!


Sara Suvajac I/b, Gimnazija „Svetozar Marković“