2017 Dec. 14
> OBRAZOVANJE

Do kraja godine svakog četvrtka ćemo kroz rubriku ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE objavljivati radove polaznika NOVINARSKE RADIONICE koja se realizuje u okviru projekta “Družionica”.



ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE! kroz pero Sare Suvajac i Denisa Vukmanov Šimokova

POSETA STUDIJU TV SUBOTICA


Polaznici novinarske radionice “Družionica” na Otvorenom univerzitetu, u subotu, 9. decembra, posetili su sedište Radio Televizije Subotica. Male novinare ljubazno je dočekao Goran Vrbljanac, snimatelj, montažer, tehničar. On je polaznicima objašnjavao kako se snima, pokazivao razne kamere…
- Svaka kamera ima svoj stativ, sa strane ima kočnice koje služe da kamera ne sklizne, a kameri, kada se “namontira”, možemo menjati položaj, visinu... Svaka kamera ima malu limelu koja nam pokazuje da li je kamera pod pravim uglom – objasnio je Goran Vrbljanac.
Nakon pokazivanja kamera, računara i kartica, domaćin nam je takođe pokazao kako izgleda montiranje priloga, kako se ubacuju izjave i slike na računar. Mladim novinarima se najviše svidela prostorija za radio (tonski studio), koja je obložena sunđerima kako zvuk ne bi ulazio i(li) izlazio.
Dok smo boravili u prostorijama režije, domaćin nam je objasnio kako se i kada se šta ubacuje, pokazao kako se pravi lista za narednih 48 sati, kako se logo na TV ekranu može menjati... Nakon svega, kao šlag na tortu, došla je prostorija gde se snimaju emisije - studio, koji se mladim novinarima posebno dopao!
Tokom obilaska, domaćin je stalno pričao i pružao informacije koje će mnogo pomoći mladim novinarima u budućnosti, ali i sada, dok idu u školu. Goran je uz osmeh odgovarao na sva pitanja mladih novinara koje su zanimale i sitnice! Nakon obilaska, polaznici novinarske radionice, sa puno primljenog znanja, zahvalili su se Goranu na izdvojenom vremenu. Poseta Radio Televiziji Subotica pomogla je polaznicima novinarske radionice da na licu mesta nauče mnoge korisne stvari.
 


Sara Suvajac i Denis Vukmanov Šimokov, Gimnazija “Svetozar Marković”