2017 Dec. 21
> OBRAZOVANJE

Do kraja godine svakog četvrtka ćemo kroz rubriku ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE objavljivati radove polaznika NOVINARSKE RADIONICE koja se realizuje u okviru projekta “Družionica”.



ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE! kroz pero Denisa Vukmanov Šimokova

POSAO SAVREMENOG DOBA


Svako ima pravo da sam odredi ono čime će se baviti ceo život ma kakav god da je taj posao, bitno je da se to voli – ovo je, između ostalog, polaznicima novinarske radionice na Otvorenom univerzitetu, u petak, 15. decembra, poručio talentovani Subotičanin Boris Cupać koji se već dvadesetak godina bavi web dizajnom.
Kao mali našao se u našoj ulozi, pohađao razne novinarske sekcije, kasnije bio i novinar. Vodio je i novinarsku radionicu, bio urednik časopisa “5+”, usmeravao decu od kojih su danas mnogi “pravi” novinari i, kako kaže, jako je ponosan na njih! Kasnije je počeo da se bavi web dizajnom, radio i radi na brojnim projektima, sarađujući sa strancima, i dizajnira veoma popularan “onlajn” magazin „Refresh your life“.
Boris je u razgovoru sa polaznicima novinarske radionice podelio konkretne savete, pružio korisne smernice za budućnost. Takođe je istakao da se današnje vreme ne može zamisliti bez telefona, računara i interneta. Ali kako je bilo pre? Kako su ljudi uspevali da šalju tekstove, da zapisuju? – pitali smo, i dobili sledeći dogovor:
- Koristile su se mastiljave olovke koje su bile veoma popularne. Posle su došle i one “redovne”, pa pisaće mašine i sada imamo računare i telefone koji su nam mnogo olakšali posao.
Od gosta smo naučili i nešto više o pojmovima: Word, Photo Shop i Word Press. Zanimalo nas je koliko sati dnevno radi i kada stiže da obavlja obaveze koje ima:
- Ja sam noćna ptica, noću radim, a danju spavam, tako sam navikao, uspostavio sam sebi takav tempo rada i prija mi. Noću sedim za računarom i odrađujem sve što imam, a preko dana spavam. Meni je posao kod kuće jer smo svi povezani preko interneta. Ne volim toliko da izlazim, ja sam više za internet!
Mladi novinari su mnogo naučili od Borisa koji je na svako pitanje odgovarao sa osmehom i velikim zadovoljstvom. Na kraju posete, još malo vremena iskoristili smo da se fotografišemo, a morao je da “padne” i neizostavni “selfi”…

Denis Vukmanov Šimokov I-f, Gimnazija „Svetozar Marković“