2011 Nov. 14
> KULTURA

Treću godinu za redom u Subotici će biti održan putujući Festival o ljudskim pravima – VIVISECTfest u saradnji sa bioskopom EUROCINEMA i Otvorenim univerzitetom Subotica.

VIVISECTfest na temu "Osvajanje slobode" predstaviće filmska ostvarenja autora iz celog sveta koja promovišu ljudska prava kao legalne instrumente, koji imaju delotvornu zaštitu dostojanstva i osnovnih potreba svake osobe, bez obzira na pol, etničko i društveno poreklo, versko i političko uverenje.
Shvatanje i tumačenje ljudskih prava, onako kako ih Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima definiše, menjaju se sa razvojem ljudskog društva u pravcu proširivanja njihovog obima, sadržine i mehanizama za njihovu zaštitu. Stoga je rad na unapređenju i razvoju kulture ljudskih prava i njihovoj zaštiti neprekidan proces koji treba negovati i prilagođavati specifičnim društveno-istorijskim, kulturološkim, ekonomskim i drugim okolnostima.
Realizaciju putujućeg VIVISECTfest-a omogućili su NED – Nacionalna zadužbina za demokratiju i Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

17.11. ČETVRTAK

20:00h Paradizo - Alesandro Negrini / Severna Irska / 2009. / 60 min
U Severnoj Irskoj, u gradu Deri nalazi se kvart koji je pretvoren u zatvor na otvorenom. Roj Arbaki okuplja svoj stari bend i organizuje igranku za protestante i katolike u Deriju.

21.15h Pesme rata – Tristan Čitrošek / Nemačka / 2011. / 52 min
Muzika je magija, koja može da se pretvori u opasno oružje kojim se muče zatvorenici. Ovaj film istražuje šta se dogodi kad se muzika zloupotrebi u nečovečne svrhe.

18.11. PETAK

20:00h – Nekažnjeni zločin – Tamaš Novak, Fružina Škrabski / Mađarska / 2010. /70 min
Film govori o Beli Bisku, bivšem komunističkom ministru unutrašnjih poslova koji je bio jedan od vodećih ljudi u događajima koji su usledili nakon Mađarske revolucije 1956. godine. Bio je na vlasti od 1957. do 1961. godine i zahtevao je mnogo oštrije kazne i likvidacije zarobljenih revolucionara iz perioda režima mađarske Komunističke partije.

21.30h Licem prema zidu - Štefan Vajnert / Nemačka, Luksemburg / 2009. / 85 min
Ovaj film je priča o petoro ljudi, bivših građana Istočne Nemačke, koji su bili uhapšeni jer su pokušali da pobegnu u Zapadnu Nemačku. Oni predstavljaju grupu od oko 72.000 bivših osuđenika i u ovom filmu otvoreno govore o svojoj borbi sa režimom, užasnim zatvorskim uslovima i metodama ispitivanja.

19.11. SUBOTA
20:00h Vatre Boga – Meshakai Wolf / SAD, Francuska, Makedonija / 2010 / 63 min
Muzafer Bislim, pesnik i tekstopisac iz Šutke (najvećeg naselja Roma u Makedoniji), putuje u Pariz na Pesnički festival. Sa sobom nosi svoje životno delo, rukopis rečnika romskog jezika sa 25 000 reči u nadi da će ga prodati.

21:15h Brat autsajder - Benet Singer, Nensi Kejts / SAD / 2003./ 84 min
Priča o životu i radu Bajard Rastina, aktiviste, vizionara i stratega kojeg su zvali „nepoznati heroj“ i „nevidljivi čovek“ Američkog pokreta za građanska prava. Rastin je bio Gandijev učenik, i mentor Martina Lutera Kinga koji se nije stideo da prizna da je homoseksualac četrdesetih godina 20-og veka.

20.11. NEDELJA
20:00h Vrela krv – Marko Mamuzić / Srbija / 2008. / 51 min
Autori filma kroz intervjue sa članovima ekstremnih grupa i njihovih protivnika pokušavaju da odgovore na pitanje zašto je sve veći broj mladih u Srbiji naklonjen ekstremno desnim ideologijama.

21:00h Nacionalni rok – Bori Kriza / Mađarska / 2007. / 70 min
Članovi mađarskog benda “Romantično nasilje” tvrde da su patriote, idu na turneje, sviraju u klubovima sa željom da svojom muzikom “ojačaju nacionalni identitet” i pri tom propagiraju ekstremno desne ideologije.

Program putujućeg VIVISECTfest-a u SUBOTICI zajednički realizuju: Vojvođanka – Regionalna inicijativa, Bioskop EUROCINEMA i Otvoreni univerzitet Subotica

Realizaciju putujućeg VIVISECTfest- a omogučili su NED – Nacionalna zadužbina za demokratiju i Pokrajinski sekretarijat za kulturu APV.