Prva generacija polaznika Škole za somelijere na Otvorenom univerzitetu Subotica, završila je svoju obuku veoma uspešno. Po reakcijama polaznika, zaključili smo da su veoma zadovoljni obukom koju su im pružili stručnjaci iz ove oblasti i što će stečena znanja moći da primenjuju u praksi.
Program Škole za somelijere, koji organizujemo u saradnji sa Udruženjem somelijera Vojvodine (USV) , nudi znanja i veštine neophodne profesionalcima u poslu sa vinom, pre svega ugostiteljima, ali i trgovcima, publicistima, vinarima i ljubiteljima vina. Velik broj članova USV koji su uspešno završili obuku, danas radi u prestižnim ugostiteljskim objektima širom sveta, kao i na turističkim kruzerima – prekookeanskim brodovima. Obuka je u potpunosti usklađena sa programom SERSA.
Polaznici tokom obuke imaju mogućnost da degustiraju oko 120 različitih vina iz regija širom sveta, a obezbeđeni su i svi potrebni materijali poput udžbenika, skripti, prezentacija, filmova i alata za degustacije (aroma kit, čaše i o stali pribor).
Kompletna obuka traje 80 školskih časova, odnosno 64 sata teorije i vežbi. Uz to, polaznici tokom dva vikenda odlaze i u posete vinarijama i vinskim regijama u Srbiji.
Na kraju obuke polaznici izlaze na završni ispit koji se sastoji od teorijskog (test) i praktičnog dela (blind tasting). Polaznici koji polože test, dobijaju međunarodno priznat sertifikat o uspešno zaršenoj Školi za profesionalne sommeliere i automatski postaju članovi USV, odnosno SERSA.
Upis sledeće generacije planiran je za septembar/oktobar 2013. godine.