2014 Jun. 13
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Otvoreni univerzitet Subotica je uspešno realizovao svoje ugovorene obaveze po tenderu za usluge “Organizovanje događaja” u okviru projekta "Vožnja širom Evrope" (HUSRB/1203/111/261) koji je realizovan u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Naručilac posla bio je JKP "Put" iz Novog Sada. 

Usluga organizovanja događaja uključivala je organizovanje otvarajuće i zatvarajuće konferencije, kao i 2 sastanka projektnih timova iz Srbije i Mađarske.
Otvarajuća konferencija organizovana je u Novom Sadu, 26.04.2013. u svečanoj sali gradske kuće. Konferenciji su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Srbije i Mađarske, a propratili su je i mnogi lokalni i regionalni mediji. Nakon zvaničnog dela, učesnicima konferencije pripremili smo koktel posluženje.


Zatvarajuća konferencija je organizovana 11.06.2014. u Novom Sadu, u Master Centru Novosadskog Sajma. Na konferenciji su prisutnim zvanicama i medijima predstavljeni projektni rezultati i dostignuća. Predstavnici projektnih partnera iz Mađarske i Srbije izneli su svoje utiske o saradnji tokom projekta, istakli sve pozitivne efekte projekta na lokalno stanovništvo i regionalnu infrastrukturu, kao i namere za buduću saradnju i projektne ideje.
Sastanke projektnih timova, organizovali smo 03.12.2013. i 11.06.2014. u Novom Sadu.

 

O projektu “HUSERIDE -Vožnja širom Evrope”


Pun naziv projekta: "Ride across Europe" - Construction of bicycle lead up roads for better physical connections in the Hungarian-Serbian border region


Izgradnja biciklističkih staza u okviru IPA projekta HUSERIDE stvoriće bolje veze sa autoputevima i drugim glavnim saobraćajnicama i tako omogućiti proširenje saradnje u budućnosti i stvaranje čvršće veze između dveju susednih zemalja.


Izazovi ovog projekta bili su sledeći:
-veća mobilnost lokalne radne snage
-podsticaj turizmu kao razvojnom sektoru lokalne ekonomije
-obezbeđivanje sigurnih, modernih i pristupačnih puteva stanovnicima regiona za njihova putovanja biciklom radi posla ili u slobodno vreme

Opšti cilj projekta bio je doprinos povezivanju susednih zemalja kroz izgradnju biciklističkih staza i njihovo priključenje na transregionalnu mrežu biciklističkih staza EUROVELO 6, odnosno njihovu bolju povezanost sa regionalnim putevima i autoputem E75.
Projekat, takođe, omogućava bolju saradnju lokalnih regionalnih i nacionalnih vlasti, odnosno poboljšanje međususedskih odnosa.