2014 Jun. 02
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Predstavnici Otvorenog univerziteta Subotica održali su 30.05.2014. u okviru konferencije “Danube IT 2014: Internet of All Things” organizovane u Novom Sadu, uvodno predavanje na temu “Horizon 2020”. 

Predavanje je imalo za cilj da upozna prisutne predstavnike IT kompanija i klastera, sa mogućnostima apliciranja u okviru ovog šestogodišnjeg programa, i da otvori diskusiju na temu formiranja regionalnog konzorcijuma i pripreme predloga projekata za zajedničko apliciranje.

Nakon 3 uvodničara, moderator je omogućio otvorenu diskusiju, i izlaganje prisutnih o aktuelnim problemima, mogućim rešenjima i trendovima u IT industriji sa posebnim naglaskom na region Balkana.

Predstavnici Makedonije, Rumunije, Bugarske, i Srbije diskutovali su o zajedničkim problemima i mogućim rešenjima koji bi se mogli objediniti u zajednički predlog projekta, za apliciranje na otvorene pozive u okviru Horizon 2020 programa.


Ostvarene i ojačane poslovne i kooperantske veze Otvorenog univerziteta Subotica(OUS) sa domaćim i inostranim predstavnicima IT industrije dodatno će potpomoći razvoj delatnosti naše kompanije u oblasti ICT i to kroz sektore projeknog menadžmenta, celoživotnog učenja i neformalnog obrazovanja. Informaciono komunikacione tehnologije, predstavljaju oblast za čije predstavnike konstantno postoji tražnja na tržištu radne snage, stoga je ova industrija posebno interesantna za planiranje i formiranje budućih kurseva OUS.


Znanja i veštine iz ICT omogućavaju siguran i dobro plaćen posao, te se i naša kompanija čija je osnovna delatnost obrazovanje odraslih i sprovođenje principa celoživotnog učenja pored postojećih škola (veštine, lepota, znanje), sve više posvećuje razvoju specijalizovanih kurseva iz ove oblasti. Takođe neće izostati ni inicijative iz oblasti projektnih aktivnosti koje bi imale za cilj podizanje svesti lokalnog stanovništva kao i cele regije o potencijalima ove industrije, i mogućnostima za rast i razvoj lokalne privrede.


Podrška novoosnovanim “start-up” kompanijama u oblasti ICT, umrežavanje i povezivanje u klastere, saradnja sa domaćim i inostaranim ICT klasterima, osposobljavanje za apliciranje na domaćim i EU konkursima, samo su neki od ciljeva za koje će se OUS zalagati i koje će u saradnji sa ostalim relevantnim institucijama iz zemlje i regiona u budućnosti sprovoditi.