2012 Nov. 07
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Tema naredne tribine „Subotička agora“ je Šansa za posao i (ne)sigurnost zaposlenih, odnosno, tendencije u kretanju broja nezaposlenih u toku poslednjih pet godina. 

O toj izuzetno aktualnoj temi u subotu, 10. novembra 2012. godine sa početkom u 10.00 sati u prostorijama Arhus centra na Otvorenom univerzitetu u Subotici, govoriće Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova; Dušan Torbica, sociolog i dr Branko Malagurski, direktor Regionalnog centra za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Subotici. Voditelj tribine je Ljubomir Đorđević.

Nezaposlenost je najveći ekkonomski, društveni i socijalni problem u svim zemljama Evropske unije, ali i u skoro svim zemljama sveta. Od 2008. godine kada je počela poslednja velika ekonomska kriza, različite zemlje pribegavaju različitim rešenjima, ali je po svemu sudeći glavni mehanizam – rigorozna štednja, smanjenje plata i penzija, smanjenje socijalnih davanja, otpuštanje, itd.

Srbija je posebno pogođena problemom nezaposlenosti, jer je bez posla oko 25% radno sposobnog stanovništva, odnosno preko 40% mlade školovane populacije.


Zato se ne zanosimo tom idejom, da ćemo na ovoj Agori naći rešenje o problemu nezaposlenosti, ali se nadamo da ćemo tu društvenu nevolju barem rasvetliti iz svih mogućih uglova, a ne samo onako kako na to gleda država i nadležna Ministarstva.

 

Organizator tribine je Otvoreni univerzitet Subotica.
Ovogodišnji ciklus se realizuje uz podršku Fondacije »Fridrih Ebert Stiftung«.