2015 Jun. 15
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

U četvrtak 11.6.2015. održan je skup privrednika Austrian Business Circle u organizaciji Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije i Privredne komore Srbije. Skupu je ovog puta prethodila panel diskusija na temu „Prednosti EU-integracije za privredu Srbije“, a ujedno je izvršena dodela priznanja za ekološke projekte "Energy Globe" nacionalnom pobedniku - Otvorenom univerzitetu Subotica za projekat „Međunarodna škola organske poljoprivrede“.

Skupu i panel raspravi je prisustvovao predsednik Privredne komore Srbije, gospodin Marko Čadež , koji je zajedno sa trgovinskim savetnikom Ambasade Austrije, g. Andreasom Hajdentalerom (Haidenthaler) otvorio ovaj skup.
S obzirom na temu, Trgovinsko odeljenje Ambasade Austrije koje je istovremeno i ispostava Privredne komore Austrije, pozvalo je na učešće gđu Mikaelu Kledorfer (Micaela Kleedorfer ) koja je pri Privrednoj komori Austrije zadužena za EU-koordinaciju.
Kao predstavnica Austrije, koja je već 20 godina članica Evropske unije, gospođa Kledorfer je sa predstavnicima nadležnih institucija za EU-integracije Srbiji, a to su gđa. Jadranka Joksimović - ministar za EU-integracije, gđa. Ksenija Milenković – direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i g. Oskar Benedikt ispred Delegacije Evropske unije u Srbiji, vodila diskusiju o nastojećim promenama koje očekuju Srbiju.
Posle panel diskusije izvršeno je uručenje priznanja Energy Globe koje se svake godine dodeljuje inovativnim rešenjima iz oblasti zaštite životne sredine. Ove godine komisija Energy Globe izglasala je instituciju Otvoreni univerzitet Subotica za nacionalnog pobednika Srbije za 2015-u godinu, te je predstavniku ove institucije g. Vladimiru Peroviću zvanično uručrno priznanje za projekat „Međunarodna škola organske poljoprivrede“.



Projekat Međunarodna škola organske poljoprivrede bio je u konkurenciji više od 1500 projekata iz 177 zemalja sveta za Svetskog pobednika (Energy Globe World Awards) i nakon ulaska u uži izbor odabran je za Nacionalnog pobednika (National Energy Globe Award).



Projekat Međunarodna škola organske poljoprivrede realizovan je u periodu 2010 -2012 godina u okviru STAR programa (Serbian Transition Agriculture Reform), finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz podršku Svetske Banke.

Na osnovu uspešno realizovanog projekta, održivosti uspostavljene Međunarodne škole organske poljoprivrede i brojnih inicijativa u oblasti organske poljoprivrede 21.03.2014 godine Otvoreni univerzitet Subotica dobio je zvaničnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za osnivanje Centra za ljudske resurse i razvoj organske proizvodnje kao šestog centra organske proizvodnje u Srbiji specijalizovanog za oblast edukacije i istraživanja iz ove oblasti.
 

Centar za ljudske resurse i razvoj organske proizvodnje sa uspehom funkcioniše više od godinu dana kontinuirano organizujući edukacije iz ove oblasti i pripremajući različite projektne predloge u okviru međunarodnih i domaćih fondova.