2015 Apr. 09
> KULTURA

U bioskopu Eurocinema u sredu, 15. aprila sa početkom u 18.00 časova biće održane dve specijalne projekcije filmova LOGBOOK SERBISTAN, reditelja Želimira Žilnika i CVEĆE ZLA, reditelja Szabolcsa Tolnaija. Nakon projekcija publici će se predstaviti oba reditelja i ekipa filma CVEĆE ZLA. Ulaz na projekcije je besplatan.

Film LOGBOOK SERBISTAN dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, dok je film CVEĆE ZLA na istom festivalu dobio nagradu kritike FIPRESCI za najbolji domaći kratki film.

 

Logbook Serbistan (Srbija, 2015)
Reditelj: Želimir Žilnik
Trajanje: 94 minuta
Žanr: dugometražni dokumentarni film
Sinopsis: Ilegalni migranti i tražioci azila u Srbiji, smešteni u azilantskim centrima nakon dramatičnih putovanja iz ratovima i nemaštinom zahvaćenih područja Severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka – prolaze, kroz period adaptacije, na život i društvene okolnosti u Srbiji. Međutim, u najvećem broju slučajeva njihov cilj je da stignu do zemalja Evropske unije. Doku-drama je prostor da, pored socijalno-političkog konteksta u kojem su se zatekli, pokažu i svoje individualne vrednosti, postajući junaci sa kojima gledaoci mogu da se identifikuju, i čiju sudbinu i borbu sa nedaćama mogu da razumeju.

Doku-drama "Logbook Serbistan" snimana je tokom 2014. godine na lokacijama u Subotici, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru, Bogovađi, Banji Koviljači, Beogradu i Novom Sadu. Nastala je u okviru projekta Evropske unije "Jačanje medijske slobode u Srbiji".

Trejler: https://vimeo.com/118722491

 

Cveće zla (Srbija, 2014)
Reditelj: Szabolcs Tolnai
Uloge: Zoltan Pletl, Henrieta Varga, Denes Debrei, Josip Tikvicki, Junya Ishii
Trajanje: 30 minuta
Žanr: kratkometražni igrani film
Sinopsis: Film je crna komedija koja se bavi privatizacijom u Jugoistočnoj Evropi. Samoživi, bogati, kapriciozni industrijalac (Nikolaj) obećava svojoj ženi Diznilend na tlu bivše fabrike hemijskih proizvoda. Uz pomoć ministra privrede on kupuje propalu fabriku za 1 evro. Bivši radnici, sada štrajkači, prisiljeni su da igraju ponižavajuće uloge Diznijevih likova...