2010 Nov. 15
> KULTURA

Tokom meseca novembra u bioskopu Eurocinema možete pogledati kolaž zanimljivih filmova. Na većinu projekcija ulaz je slobodan.

16. novembar u 20h MLADI DUH EVROPE predstavlja:
Ulaz slobodan
IZBOR KRATKIH FILMOVA 2010:

BETTY B & THE THE’S ( BETTY B & THE THE’S )
Nemačka / 2009. rezija : Felix Stienz
NAOPAČKE ( ARSY-VERSY )
Slovačka / 2009. rezija : Miro Remo
ORANUS ( ORANUS )
Estonija / 2009. rezija : Mari-Liis Bassovskaja & Jelena Girlin
LONG LIVE THE NEW FLESH
Belgija / 2010. rezija : Nicolas Provost
KRUGOVI ( CYCLES )
Velika Britanija / 2010. rezija : Cyriak Harris
U ETRU ( EETRIS )
Estonija / 2009. rezija : Martinus Daane Klemet
RUBIKA ( RUBIKA )
Francuska / 2010
rezija : Claire Baudéan, Ludovic Habas, Mickaël Krebs, Julien Legay, Chao Ma, Florent Rousseau, Caroline Roux, Margaux Vaxelaire

17. novembar u 20h MLADI DUH EVROPE predstavlja:
Ulaz slobodan
PRIKRIVANJE ( MAN TÄNKER SITT ) Švedska / 2009

režija : Henrik Hellström, Fredrik Wenzel
Jedanaestogodišnji Sebastijan živi sa majkom. Sa jednog uzvišenja na igralištu ima pogled na ceo komšiluk. Može da vidi Džimija koji živi sa roditeljima iako i sam ima dete, kao i Andersa koji je upavo dobio građevinsku dozvolu za novu nadstrešnicu za automobil. Miša traži ribu u jednoj šupljini gde kišnica pravi potočić. Došao je 70-ih godina kada je dobio privremenu radnu dozvolu i još uvek je tu. Asfalt propada, a mahovina prodire sve do temelja praveći pukotine u betonskim pločama.

18-21. novembar u 20h
UBICA U MENI – Michael Winterbottom (2010)

Uloge: Casey Affleck, Kate Hudson, Jessica Alba
Film „Ubica u meni“ Majkla Vinterbotoma govori o privlačnom, šarmantnom, povučenom zameniku šerifa iz malog grada, Luu Fordu. Zasnovan je na priči legendarnog pisca krimi-romana, Džima Tompsona. Lu ima gomilu problema. Probleme sa ženama. Probleme sa sprovođenjem zakona. Stalni rast broja ubistava u zapadnom Teksasu, na teritoriji koja je pod njegovom nadležnošću. Problem je i činjenica da je sadista, psihopata, i ubica. Luijeva nedela ne mogu proći nezapaženo. Ljudi iz okruženja počinju da sumnjaju u njega. Samo je pitanje vremena kada će ostati bez alibija. Ali u Tompsonovom divljem, turobnom univerzumu, crnjem od svakog univerzuma iz noir žanra, ništa nije tako kao što izgleda – ispostavlja se da istražitelji koji prate Lua i sami možda imaju mračne tajne.
Ulaz 150 dinara.

24. novembar u 20h
OKLOPNJAČA POTEMKIN – Sergej Eisenstein (1925)

Proslo je 85 godina od prvog prikazivanja kultnog klasika sovjetskog filma. Ajzenštajnov film je izmenio pogled na filmsku umetnost i uveo filmsku montažu u red najznačajnijih izražajnih sredstava filma. Samo za filmofile!
Ulaz slobodan.

25-28. novembar u 20h
VREME KOJE PREOSTAJE – Elia Suleimani (2009)

Uloge: Saleh Bakri, Ali Suliman, Elia Suleiman
"Vreme koje preostaje" je polubiografski film, u četiri istorijske epizode, o porodici – porodici reditelja – koji se proteže od 1948. godine sve do današnjih dana. Film je inspirisan dnevnikom rediteljevog oca, počevši od vremena kada je bio prkosni borac i pismima njegove majke upućenim članovima familije koji su tada morali dana puste Palestinu. Kombinovan sa intimnim sećanjima na njih, film pokušava da odslika svakodnevicu onih Palestinaca koji su nazvani “Izraelo-arapima” i bili primorani da žive kao manjina u sopstevnoj zemlji.
Ulaz 150 dinara.