2011 Jan. 10
> KULTURA

Tokom januara 2011. godine na repertoaru bioskopa EUROCINEMA je Festival autorskog filma, srpska premijera filma TEŽINA LANACA i mnoga druga filmska ostvarenja.

13, 14, 16. JANUAR 20:00h
15. JANUAR 18:00h
FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
Socijalizam - Jean Luc GODARD (2010)

FRANCUSKA
režija: Jean-Luc Godard
Uloge: Catherine Tanvier, Christian Sinniger, Jean-Marc Stehle, Patti Smith, Francuska
Trajanje: 101 min
Nagrade - Festivali:
Kan, Melburn IFF, BFI London, Stokholm FF, AFI - Los Anđeles

Simfonija od tri pokreta. Prvi deo dešava se na brodu tokom krstarenja, na kojem putnici vode razgovore na više jezika. Među sagovornicima su ostareli ratni zločinac, bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija i ruski detektiv. U drugom delu filma dvoje dece, brat i sestra, pozivaju roditelje da se pojave pred „tribunalom njihovog detinjstva“, i zahtevaju ozbiljne odgovore na pitanja o slobodi i jednakosti. Poslednji deo filma posvećen je legendarnim svetskim destinacijama, o kojima se raspredaju istiniti i lažni mitovi: Egiptu, Palestini, Odesi, Napulju, Grčkoj i Barseloni.

Ulaz 150 dinara.


15. JANUAR 20:00h
Srpska premijera
TEŽINA LANACA / THE WEIGHT OF CHAINS - Boris Malagurski (2010)

Kanada / Srbija
"Teret lanaca" je kanadski dokumentarni film Subotičanina Borisa Malagurskog koji kritički posmatra ulogu SAD, NATO i Evropske unije u tragičnom raspadu Jugoslavije. Film obiluje nikad prikazanim arhivskim snimcima i intervjuima sa akademicima, diplomatama i građanima otkrivajući nerasvetljene činjenice perioda raspada SFRJ.

Ulaz slobodan.


20-23. JANUAR 20:00h
FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
Tihe duše – Alexei Fedorchenko (2010)

Ovsyanki (Silent Souls)
(Rusija)
Režija: Aleksei Fedorchenko
Scenario: Denis Osokin
Uloge: Yuliya Aug, Igor Sergeyev, Viktor Sukhorukov, Yuriy Tsurilo
Trajanje: 75 min

Nagrade - Festivali:
Venecija – FIPRESCI nagrada,
„Zlatni lav“ za najbolju fotografiju
NYFF - Njujork, Toronto IFF, BFI London

Nakon što mu neočekivano umre supruga, mladi čovek u društvu prijatelja kreće na put da kremira njeno telo. Kremaciju će obaviti na obali reke na kojoj su proveli medeni mesec. On poreklom pripada 400 godina starom finskom plemenu koje je nekada živelo u tom delu Rusije, ali je danas potpuno zaboravljeno. Pripadnici ove grupe razlikuju se od svog okruženja - imaju drugačija imena za mesta i ljude, i nadasve drugačije običaje u vezi sa brakom, smrću, i načinom na koji žale one kojih više nema.

Ulaz 150 dnara.


27-30. JANUAR 20:00h
FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
PRESTUPNA GODINA – Michael Rowe (2010)

Ano bisiesto (Leap Year)
(Meksiko)
Režija: Michael Rowe
Scenario: Lucia Carreras
Uloge: Monica del Carmen, Gustavo Sanchez Parra, Armando Hernandez

Nagrade - Festivali:
Kan – „Camera D`or“ - nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje,
Melburn IFF, Toronto IFF, BFI London, Sao Paolo IFF

Naizgled, još jedna dosadna priča o životu devojke iz grada. U prvih nekoliko scena, vidimo Lauru kako jede, pije, spava, priča sa majkom, gleda TV... Međutim, priča počinje da se komplikuje kada junakinja prvi put dovodi muškarca u kuću. Sledi grubo, ali ne i strastveno seksualno iskustvo, u kom u suštini niko nije uživao. Laura ga ponavlja sa još nekoliko različitih partnera, sve dok ne naleti na Artura, koji deli njene sklonosti u seksu. Kroz njihove sadističke i mazohističke igre u krevetu, otkriva se duboka trauma iz Laurine prošlosti, trauma koja je ne ostavlja na miru. Film obiluje scenama eksplicitnog seksa i nasilja.

Ulaz 150 dinara.

 

Poštovani posetioci bioskop EUROCINEMA zadržava pravo promene programa.