2014 Oct. 10
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

U prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica, u četvrtak 09.10.2014 realizovan je treći ciklus predavanja - prezentacije praktičnih primera uspašnih privrednika iz Subotice i regiona. 

Edukativna predavanja sa ciljem popularisanja koncepta preduzetništva zajednički su organizovali Otvoreni univerzitet Subotica, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj – LER Grada Subotice i Kancelarija za mlade i ista predstavljaju trećii u nizu ciklusa koji će biti realizovan tokom septembra i oktobra 2014. godine u prostorijama Otvorenog univerziteta.

Cilj prezentacija je da se fakultetski obrazovanim mladim, nezaposlenim osobama, učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i zainteresovanom građanstvu predstavi razvojni put jednog uspešnog preduzetnika i da se na taj način širi svest o preduzetništvu koje je osnov društvenog napretka.

Obzirom da je ove nedelje fokus bio na informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT), tačnije uspešnim subotičkim kompanijama iz ove oblasti prisutni su juče bili u prilici da čuju razvojni put dva uspešna privredna subjekta - kompanije Infostud 3 doo i kompanije Hoću To doo.

Prisutnima se prvo obratio g. Gajić Branimir predstavljajući koncept razvoja kompanije Infostud 3 doo naglašavajući značaj razvoja preduzetničkog duha, informisanosti, obrazovanja i inicijative u tinejdžerskom dobu života. Takođe dat je značaj i fenomenima proaktivnosti, aktivizma mladih kao i prihvatanju koncepta neuspeha kao neminovnosti na putu ka poslovnom uspehu. Za kraj predavanja dat je osvrt i na neophodnost ulaganja u zaposlene putem njihovog kontinuiranog usavršavanja kao i osvrt na politiku zapošljavanja u ovoj kompaniji.

Boris Šmit, predstavnik kompanije Hoću To doo, prezentovao je prisutnima realnost poslovanja na internet tržištu Srbije, značaj mentaliteta za razvoj poslovnog koncepta kao i modalitete prevazilaženja prepreka u svakodnevnom poslovanju. Afirmativnim pristupom predavač je animirao, motivisao i zainteresovao prisutne za istraživanje, informisanje i razmišljanje u pravcu započinjanja sopstvenog biznisa.

Nakon svakog predavanja prisutni su bili u prilici da postavljaju pitanja predavačima iz čega se razvila vrlo konkretna interaktivna višesatna razmena mišljenja.

Sledeći ciklus praktičnih predavanja “Biti preduzetan u Subotici” biće nastavljen sledećeg četvrtka 16.10.2014 u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotice kada će svoje poslovne koncepte predstaviti dve uspešne subotičke kompanije koje posluju u okviru IT i marketing sektora.
Program narednog prodavanja biće dostupan na web sajtu Otvorenog univerziteta u ponedeljak 13.10.2014.