2014 Oct. 24
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

U prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica, u četvrtak 23.10.2014 realizovan je peti ciklus predavanja - prezentacije praktičnih primera uspašnih privrednika iz Subotice i regiona. 

Edukativna predavanja sa ciljem popularisanja koncepta preduzetništva zajednički su organizovali Otvoreni univerzitet Subotica, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj – LER Grada Subotice i Kancelarija za mlade i ista predstavljaju trećii u nizu ciklusa koji će biti realizovan tokom septembra i oktobra 2014. godine u prostorijama Otvorenog univerziteta.

Cilj prezentacija je da se fakultetski obrazovanim mladim, nezaposlenim osobama, učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i zainteresovanom građanstvu predstavi razvojni put jednog uspešnog preduzetnika i da se na taj način širi svest o preduzetništvu koje je osnov društvenog napretka.

Obzirom da je ove nedelje fokus bio na uslužnoj delatnosti tj. trgovini, tačnije uspešnim subotičkim kompanijama iz ove oblasti prisutni su juče bili u prilici da čuju razvojni put dva uspešna privredna subjekta - kompanije Skalagreen doo i kompanije Audio Solutions doo.

Prisutnima se prvo obratio g. Skala Igor predstavljajući koncept razvoja kompanije Skalagreen doo naglašavajući značaj faznog razvoja poslovnog koncepta, unapređivanja usluga i širenja prodajnog asortimana. Takođe stavljen je naglasak na odnos sa kupcima, distributerima i dobavljača, definišući trgovinu kao prodaju međuljudskih odnosa i stavljajući odnos sa kupcima na prvo mesto pre kvaliteta i cene proizvoda kao formule za uspešno poslovanje. Za kraj predavanja dat je osvrt na neophodnost ulaganja u internet prezentaciju kompanije kao i marketing uopšte zarad uspešne komunikacije sa kupcima.

Danijel Davčik, direktor kompanije Audio Solutions doo, prezentovao je prisutnima hronologiju razvoja sopstvene kompanije sa naglaskom na investicije u opremu i njihov dugoročan efekat na razvoj poslovanja. Takođe prezentovana je i jedinstvena politika odnosa sa zaposlenima, sistem nagrađivanja i uticaj zadovoljnih saradnika na uspeh poslovanja.

Nakon svakog predavanja prisutni su bili u prilici da postavljaju pitanja predavačima iz čega se razvila vrlo konkretna interaktivna višesatna razmena mišljenja.

Naredni ciklus praktičnih predavanja “Biti preduzetan u Subotici”, kojim se završava ovaj program praktičnih predavanja, biće nastavljen sledećeg petka 31.10.2014 u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotice kada će svoje poslovne koncepte predstaviti dve uspešne subotičke kompanije.
Program narednog prodavanja biće dostupan na web sajtu Otvorenog univerziteta u ponedeljak 27.10.2014.