2010 Dec. 14
> KULTURA

Tokom decemra, kao novogodišnji poklon, bioskop EUROCINEMA Vam omogućava da besplatno gledate i uživate u filmovima evropske produkcije.

PROGRAM:

Sreda, 15.12.  u 20h
PROŠLE GODINE U MARIJENBADU – Alan Rene (1961)

Režija: Alain Resnais
Uloge: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoë
Nagrada “Zlatni Lav” u Veneciji 1961. godine

U filmu “Prošle godine u Marijenbadu” velikan fi¬lma Alan Rene potpuno odbacuje klasičnu naraciju stvarajući ¬film-enigmu u formi poetskog eseja. U pitanju je specifi¬čan traktat o
vremenu, sećanju, zaboravu i prirodi ljudskih emocija kroz pricu gospođe - A, gospodina - X i gospodina - M.

Četvrtak, 16.12.  u 20h
DISKO I ATOMSKI RAT – Jaak Kilmi (2009) Mladi duh Evrope 2010

Dokumentarni film
Režija: Jaak Kilmi

Da li je disko muzika dovela do pada Sovjetskog Saveza? Prema ovom vedrom i informativnom filmu, noćna emitovanja sapunica i snimaka iz disko klubova jednako su doprineli slomu SSSR-a kao i bilo koji politički pokret. Film govori o neobičnoj vrsti informacionog rata, u kojem predstavnici totalitarnog režima stoje rame uz rame sa herojima popularne kulture. Uprkos tome što su zapadni mediji bili zabranjeni, od 50-ih pa na dalje, mnogi Estonci su uspevali da uhvate finske radio i televizijske stanice. Finska televizija je bila prozor u svet kapitalističkih zadovoljstava koji vlasti nisu uspele da zatvore.

Petak, 17.12.  u 20h
LETNJI BIOSKOP / NYARI MOZI – Szabolcs Tolnai (1998/99)

Uloge: Molnár Ferenc, Félix Lajkó, Losonc Rezso, Erno Sagmeister

Prvi igrani film Sabolča Tolnaija otkriva izvanredan talenat autora koji se tokom narednih godina potvrdio kao izvanredan reditelj. Roud film sa ukusom ravnice.
Nakon filma razgovor sa autorom

Subota, 18.12.  u 20h
DEMONI – Anri Žorž Kluzo (1955)

Uloge: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse

Supruga surovog upravnika internata odlučuje da ubije muža u čemu joj pomaže njegova ljubavnica. Izvanredan psihološki triler pun obrta majstora ovog žanra Anri-Žorž Kluzoa. Film je sniman po romanu Pjera Boaloa za koji se istovremeno raspitivao Alfred Hičkok želeci da snimi istoimeni ¬film.

Nedelja, 19.12.  u 20h
ODISEJA U SVEMIRU 2001 – Stanley Kubrick (1969)

Sreda, 29. decembar  u 20h
MLADI AUTORI EVROPE: BELA MUNJA – Dominic Murphy (2009)

Uloge: Edward Hogg, Carrie Fisher, Muse Watson, Kirk Bovill

Džesko je poslednji plesač sa Apalačkih planina. Otkako je kao dete bio je navučen na duvanje benzina i tečnosti za upaljače, njegov otac Di Rej se trudio da ga izvede na pravi put. Ali nije uvek u tome uspevao. Idući od kafane do kafane i pokušavajući da svog oca učini ponosnim, Džesko upoznaje Silu, ljubav svog života, duplo stariju i duplo višu od njega. Međutim, nevolja ga je oduvek pratila u stopu. Kao što Džesko kaže, „Kroz moje vene teče sam đavo.“