2011 Feb. 03
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Na Otvorenom univerzitetu (sala 213) u četvrtak, 10.02.2011. sa početkom u 18h biće održana još jedna tribina Politea. Povod tribine je predstavljanje knjige „Prilozi kritici lažnih alternativa“, autora Lina Veljaka. Učestvuju: autor, dr Lino Veljak, pročelnik Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Zagreb, doživotni redovni član Internacionalne akademije za filozofiju sa sedištem u Erevanu, dr Alpar Lošonc, profesor novosadskog univerziteta i Tomislav Žigmanov, prof. filozofije. Voditelj tribine je Dušan Torbica.
 

Knjiga Lina Veljaka, gosta tribine πολιτεία, obuhvata rasprave i članke koje je autor poslednjih godina objavio u raznim publikacijama. Neki od njih se ovde pojavljuju prvi put. Ovi na prvi pogled, raznorodni tekstovi čine ipak konzistentnu celinu. Objedinjuje ih autorova težnja da ukaže na lažnost dilema i prividnih alternativa, koje se oblikuju kako na nivou metafizike, tako i na nivou ideologije, medijske produkcije i realnog života: ekonomije, politike, obrazovanja i kulture.

Autor zastupa ideju o ,,antitetičnoj solidarnosti’’ prividno suprostavljenih oblika metafizike i ideologije, zaključujući da, u stvari postoji organsko jedinstvo ovih ,,lažnih’’ alternativa čija je stvarnost: dominacija, nasilje i represija, koji su konstitutivni elementi savremenog nihilizma, neoliberalizma i bespuća , koje u ovoj knjizi kritikuje Veljak.

Kao ključan interpretacijski model, koji se primenjuje u knjizi autor predlaže pojam ,,antitetičke solidarnosti’’ koji pokazuje da su se, na primer, Buš i osama Bin Laden faktički podržavali u toj meri da su ,,faktički nezamislivi jedan bez drugoga, kao što je to na našim prostorima bio slučaj sa Miloševićem i Tuđmanom’’. Posebno poglavlje knjige posvećeno je našim filozofima iz generacije časopisa Praxsis, koje ukazuje na aktuelnost njihovog mišljenja u razotkrivanju ovih ,,lažnih alternativa’’.

U završnom poglavlju (,,Filozofija pomaže ?’’ i,, Bolonjska reforma’’) autor govori o fenomenologiji ,,lažnih alternativa’’ i izlasku iz njenog začaranog kruga ,,antitetičke solidarnosti’’.Tako su aktuelnost, analitičnost i emancipatorski potencijal u ,,ovom vremenu bez alternativa’’ glavne vrednosti ove knjige.