2014 Dec. 01
> KULTURA

U Dečjem pozorištu u Subotici u ponedeljak, 01. decembra sa početkom u 20 časova biće odigrana premijera predstave "Nepoželjni" koju su pripremili polaznici glumačke radionice Vladimira Grbića. U saradnji sa Udruženjem STAV Plus polaznici glumačke radionice Otvorenog univertiteta pripremili su predstavu povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side. Ulaz je besplatan.

Ovo je pre svega predstava o strahovima...O strahu od bolesti, o strahu od drugih i drugačijih. Ljudi se vrlo često osećaju ugroženima, zbog čega je ova emocija u tkivu svakog modernog društva.


Bolest o kojoj pričamo ne odnosi se samo na HIV pozitivne, već ona dobija širi društveni kontekst. Bolest jednog modernog društva koje ne vidi šta se dešava u ovom trenutku, i koje ne sluša šta nam duhovi prošlosti poručuju.


Kad je u pitanju prostor u kome se naša predstava dešava, to nisu bolnice, zamračene ulice, zatvori, ili striptiz klubovi.. To su kancelarije, moderni restorani, otmeni restorani, toplina porodičnog doma, čime je cela situacija dovedena do apsurda, ali u potpunosti korespondira sa jednim apsurdnim svetom koji se nalazi samo na par koraka od naše bezbedne pozorične scene..a ovo je ipak samo jedna predstava.


Predstava NEPOŽELJNI priča o ljudima koje društvo odbacuje, ali kroz naslov i mi kao autori zauzimamo određeni stav, jer ko su zaista nepoželjni u ovom društvu? na publici je da odluči..


Predstava se sastoji iz isečaka iz raznih filmova, pozorišnih predstava, kao i novinskih članaka.