2016 Oct. 28
> KULTURA

Art and Popcorn i Fame Solutions uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije donose nesvakidašnju sezonu baleta u bioskop Eurocinema.

U cilju razvoja publike, a naročito mladih, osmišljen je program koji sadrži prestižne baletske predstave koje će biti prikazane u bioskopu Eurocinema svakog prvog petka u mesecu, počevši od 04. novembra. Projekat predstavlja svojevrsnu retrospektivu iz ovog domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika u Subotici nije do sada imala priliku da pogleda. 

 

"Bajadera" jedan od najpoznatijih ruskih baleta otvoriće u bioskopu Eurocinema sezonu "Plesni dijalozi - Velikani igre na velikom platnu". Cena karte za bioskopsku projekciju baleta je 500 dinara. Osim "Bajadere" publika će u budućnosti imati priliku da pogleda i Uspavanu lepoticu i Labudovo jezero u 3D tehnici u izvođenju baletske trupe Ser Metjua Borna, Karmen u izvođenju Baleta Hispaniko, Krcko Oraščić u 3D tehnici u izvođenju Baleta Monte Karla, itd.

 


Petak, 04. novembra u 19h - Bioskop Eurocinema
Balet: BAJADERA
Marijinski Teatar – Le Bayadere


Kompozitor: Ludvig Minkus
Koreograf: Marijus Petipa
Trajanje / Duration: 153 minuta

‘Jedna od najčuvenijih baletskih trupa na svetu’ (Telegraf)
Moćna priča o plemenitom ratniku Soloru i lepoj Nikiji, plesačici u hramu, čini Bajaderu najomilјenijim repertoarskim baletom mnogih svetskih baletskih kompanija. Bajadera je pravi dragulј u izvođenju baletske trupe Marijinskog teatra.

Delo je prvi put izvedeno davne 1877.godine i kombinuje egzotičnu scenografiju Indije 19. veka i neprevaziđenu virtuoznost ruske baletske tehnike.

Čuveno Kralјevstvo senki iz baleta Bajadera je jedna od najpoznatijih baletskih scena svih vremena koje često nazivaju i “balet u baletu”.



Izvor: https://www.mariinsky.ru/en/playbill/repertoire/ballet/bayadere/