2009 May. 18
> KULTURA

16. Međunarodni festival pozorišta za decu otvoren je 17. maja u 20 časova na sceni „Jadran“ u Subotici.

Svečanom otvaranju prethodili su Prva festivalska ekološka maškarada i izložba lutaka iz moskovskog muzeja scenskih lutaka pri Pozorištu lutaka „Sergej Obrascov“ koja je u 19 časova otvorena u galeriji Otvorenog univerziteta.

Festival je otvoren festivalskom himnom „Pustite decu nek rastu“, u izvođenju Dečjeg hora „Kolibri“ Radio-televizije Srbije. Svečanost su svojim nastupom uveličali i studenti iz Sankt Peterburga i Jekaterinburga, Džim Gembl, istaknuti američki lutkar i dobitnik Nagrade za životno delo „Mali princ“ za 2008. godinu, kao i Jovana Jovanović, vokalna solistkinja iz Leskovca.
Publici su se obratili državna sekretarka za kulturu Nadica Momirov, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i gradonačelnik Subotice Sača Vučinić, koji je istakao da bez obzira na finansijsku krizu koja nas je zahvatila i dalje postoje ljudi i institucije koji znaju da osmeh i igra nemaju cenu.

Prilikom otvaranja, selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je nagrade za životno delo i doprinos pozorišnom stvaralaštvu za decu „Mali princ“ lutkaru i reditelju iz Slovačke Vladimiru Predmerskom i teatrologu iz Novog Sada mr Miroslavu Radonjiću.

Program 16. Međunarodnog festivala pozorišta za decu možete pogledati na zvaničnom sajtu Festivala www.lutfestsubotica.net.