2016 Jul. 15
> KULTURA

Dvadeset i treći Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče zajedno ovogodišnji dobitnici nagrade Aleksandar Lifka Slobodan Šijan i Ulrih Zajdl. Njima će nagrade uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović i predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Jesim Ustaoglu (turska rediteljka), Rina Šildoš (producentkinja iz Estonije), Aiste Diržiute (Litvanija, glumica), Mihaela Kezele (rediteljka, Nemačka) i Stefan Arsenijević (reditelj, Srbija). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Internacionalni žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.


Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, kao žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici koji će odabrati najbolji film programa “Oči u oči”. Članovi Međunarodnog žirija kritike su Maria Ulfsak-Šeripova, estonska filmska novinarka iz Taljina, Marina Rihter, filmska kritičarka rođena u Beogradu sa trenutnom adresom u Beču, i kritičarka Kolet de Kastro. Publici će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

U slučaju loših vremenskih uslova ceremonija otvaranja (i projekcije dva filma u Glavnom programu nakon nje) održaće se u svečanoj sali na prvom spratu Kongresnog centra Velika terasa Palić.

 

U Glavnom programu predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić imaćete jedinstvenu priliku da pogledate 14 odličnih evropskih naslova, od kojih čak 13 premijerno u Srbiji!Glavni takmičarski program na Letnjoj pozornici, verovatno najlepšem bioskopu na otvorenom u Srbiji, otvoriće van konkurencije 16. jula, odmah nakon svečane ceremonije otvaranja, dokumentarni film Đanfranka Rosija “Požar na moru”, koji je dobio “Zlatnog medveda” u Berlinu za najbolji film, a iste večeri biće prikazan letonski film “Snovi”, odlično debitantsko ostvarenje Renarsa Vimbe ovenčano Kristalnim medvedom takođe na Berlinaleu.

Poslastice Glavnog programa su i “Demon pod reflektorima” poznatog danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna, “Tihi zaliv” Bruna Dumona, kao i “Matura”, novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua, koji će biti gost Festivala! Domaći predstavnik u ovoj selekciji je film Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe” sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.

Na 23. Festivalu će takođe biti dodeljena Gorki list Nagrada publike za najbolji film Glavnog takmičarskog programa po ukusu publike.

Neukrotiva istočnoevropska kinematografija biće u takmičarskom programu „Paralele i sudari“ Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavljena kroz 11 aktuelnih naslova, uključujući ostvarenje “Nazakonito”, rumunskog reditelja Adriana Sitarua, koji je dobio odlične kritike na Filmskom festivalu u Berlinu, zatim urnebesnu tragikomediju “Krpeni savez” Mihaila Mestetskog, kao i film “Većina duša koje ovde žive” - revolucionarno ostvarenje braće Buharov na temu savremene političke situacije u Mađarskoj. Biće prikazan i odlični dokumentarni film Ognjena Glavonića “Dubina dva” i van konkurencije, igrani film “Vlažnost” Nikole Ljuce.

Mladi duh Evrope, jedan od najuzbudljivijih programa Festivala evropskog filma Palić trinaesti put predstavlja filmove savremenih, inventivnih autora čija dela imaju za cilj pomeranje granica filmske umetnosti. Između ostalih, izdvajamo film “Beskrajna poezija” kultnog režisera, pesnika, pozorišnog reditelja, kreatora i scenariste kultnih Mebijusovih stripova Inkal i Metabaroni, ezoterika i tvorca Psihomagije, jednog i jedinstvenog Alehandra Hodorovskog.

Kinematografija u fokusu po prvi put ove godine je regija, i to Baltik, pa ćemo tokom predstojećeg Festivala imati prilike da pogledamo kroz nekoliko selekcija, uključujući “Baltik u fokusu”, igrane, dokumentarne i animirane filmske dragulje iz Litvanije, Estonije i Letonije.

Selekcija “Oči u oči” (Eye To Eye) predstaviće premijerno u Srbiji pet zanimljivih evropskih dugometražnih filmova koji su po temama namenjeni mladoj publici. Program će vrednovati žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Nagrađeni film biće prikazan mladoj publici u oktobru ove godine u saradnji sa srednjim školama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, gde će publika imati prilike da razgovara sa autorom nagrađenog filma na teme stvaranja filma, odrastanja i problema mladih u savremenom društvu.

Muzički program predstojećeg Festivala evropskog filma Palić atraktivan je i eklektičan kao i prethodnih godina, a publika će ovog puta imati prilike da pogleda nastup čuvenog simfonijskog orkestra VU-Orkest iz Amsterdama, ali i koncerte rock bendova Lira Vega i Straight Mickey And The Boyz. VU-Orkest broji čak 82 člana. i izvodi isključivo dela kompozitora 20. veka, pa će na repertoaru biti Ravel, Stravinski i Debisi.

Festival u saradnji sa Muzejom Savremene umetnosti u Novom Sadu i Savremenom galerijom Subotica predstavlja izložbu pod nazivom “Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma” (priredio kustos Nebojša Milenković) na kojoj ćemo imati prilike da vidimo radove umetničkih grupa Kod i E) kod, Bosch & Bosch i drugih konceptualista sa ovih prostora. Otvaranje izložbe je 18. jula u 19h u Savremenoj galeriji Subotica.

U sklopu pratećeg programa održaće se takođe i radionice filmske kritike, koje će voditi renomirani kritičari iz Evrope. 

23. Festival evropskog filma Palić održaće se od 16. do 22. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma Glavnog takmičarskog programa iznosi 300 dinara, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Letnje pozornice od 16. do 22. jula 2016. godine od 20 časova do početka prvog i drugog filma. Cena jednodnevne ulaznice za reprize Glavnog takmičarskog programa je 200 dinara i može se kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema. Cena jednodnevne ulaznice za 2 filma selekcije Paralele i sudari je 200 dinara, ulaznice se mogu kupiti na blagajni bioskopa Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica) sat vremena pre početka projekcije. Ulaz na sve ostale programe je slobodan