2012 Oct. 18
> OBRAZOVANJE

Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa Udruženjem somelijera Vojvodine tokom novembra počinje da sprovodi novu obuku za sve ljubitelje vina i buduće somelijere.

Program Škole za somelijere koju organizuje USV na teritoriji pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, nudi znanja i veštine neophodne profesionalcima u poslu sa vinom, pre svega ugostiteljima, ali i trgovcima, publicistima, vinarima i ljubiteljima vina. Velik broj članova USV koji su uspešno završili obuku, danas radi u prestižnim ugostiteljskim objektima širom sveta, kao i na turističkim kruzerima – prekookeanskim brodovima. Obuka je u potpunosti usklađena sa programom SERSA i održava se, u zavisnosti od broja zainteresovanih polaznika od dva do četiri puta godišnje u Novom Sadu i većim gradovima Vojvodine.


Kompletna obuka traje 80 školskih časova, odnosno 64 sata teorije i vežbi. Uz to, polaznici tokom dva vikenda odlaze i u posete vinarijama i vinskim regijama u Srbiji.
 

Polaznici tokom obuke imaju mogućnost da degustiraju oko 120 različitih vina iz regija širom sveta, a obezbeđeni su i svi potrebni materijali poput udžbenika, skripti, prezentacija, filmova i alata za degustacije (aroma kit, čaše i o stali pribor).

Na kraju obuke polaznici izlaze na završni ispit koji se sastoji od teorijskog (test) i praktičnog dela (blind tasting). Polaznici koji polože test, dobijaju međunarodno priznat sertifikat o uspešno zaršenoj Školi za profesionalne sommeliere i automatski postaju članovi USV, odnosno SERSA.


Predavači ovog kursa su:

 

  • Mladen Dragojlović - jedan od najboljih mladih enologa Srbije, kreira vina u nekoliko vinarija. Praksu sticao radeći u vinarijama Italije, Srbije i Čilea. Jedan od osnivača Udruženja somelijea Vojvodine.
  • Gordana Pavković - magistar vinogradarstva, sa iskustvom iz Srbije i Austrije, zaposlena u vinariji Zvonko Bogdan. PR i direktor obuke Udruženja somelijea Vojvodine.
  • Igor Luković - glavni i odgovorni urednik magazina Wine & Fine, publicista, konsultant i trener sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom. Jedan od osnivača i predsednik Udruženja somelijea Vojvodine, podpredsednik UO Udruženja somelijera Srbije.
  • Miroslav Jurišić - somelijer, radio na poziciji cellar mastera, konsultatnt u ugostiteljstvu. Predsednik UO Udruženja somelijea Vojvodine.
  • Igor Spajić - direktor prodaje za Srbiju u kompaniji Pernod Ricard, somelijer i trener. Jedan od osnivača USV.
  • Zdravko Brkić - Habano sommelier sa međunarodnom reputacijom, trener i konsultant, jedan od utemeljivača SERSA.