Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa Udruženjem somelijera Vojvodine tokom novembra počinje da sprovodi novu obuku za sve ljubitelje vina i buduće somelijere.
Program Škole za somelijere koju organizuje USV na teritoriji pokrajine Vojvodine, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, nudi znanja i veštine neophodne profesionalcima u poslu sa vinom, pre svega ugostiteljima, ali i trgovcima, publicistima, vinarima i ljubiteljima vina. Velik broj članova USV koji su uspešno završili obuku, danas radi u prestižnim ugostiteljskim objektima širom sveta, kao i na turističkim kruzerima – prekookeanskim brodovima. Obuka je u potpunosti usklađena sa programom SERSA i održava se, u zavisnosti od broja zainteresovanih polaznika od dva do četiri puta godišnje u Novom Sadu i većim gradovima Vojvodine.
Kompletna obuka traje 80 školskih časova, odnosno 64 sata teorije i vežbi. Uz to, polaznici tokom dva vikenda odlaze i u posete vinarijama i vinskim regijama u Srbiji.
Polaznici tokom obuke imaju mogućnost da degustiraju oko 120 različitih vina iz regija širom sveta, a obezbeđeni su i svi potrebni materijali poput udžbenika, skripti, prezentacija, filmova i alata za degustacije (aroma kit, čaše i o stali pribor).
Na kraju obuke polaznici izlaze na završni ispit koji se sastoji od teorijskog (test) i praktičnog dela (blind tasting). Polaznici koji polože test, dobijaju međunarodno priznat sertifikat o uspešno zaršenoj Školi za profesionalne sommeliere i automatski postaju članovi USV, odnosno SERSA.
Predavači ovog kursa su: