2017 Jun. 02
> KULTURA

Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa ambasadom Narodne republike Kine organizuje manifestaciju „Nedelja kineske kulture“ u periodu od 5. do 11. juna 2017. godine.
 

U okviru „Nedelje kineske kulture“ u galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba fotografija posvećena Prolećnom festivalu odnosno Kineskoj novoj godini, najvažnijem tradicionalnom prazniku Kineza. Fotografije su nastale tokom proslave ovog 4000 godina starog festivala širom sveta i pružaju uvid u psihologiju, estetiku, nasleđe i kulturu kineskog naroda. Takođe, od 5. do 9. juna u bioskopu Eurocinema od 17.00 časova biće prikazano pet novijih kineskih filmskih ostvarenja. Ulaz na projekcije je slobodan.

Manifestaciju će u galeriji Otvorenog univerziteta u ponedeljak, 5. juna u 14.00 časova otvoriti savetnik za kulturu u ambasadi NR Kine, gospodin Xu Hong kao i predstavnici lokalne samouprave.
 



CIKLUS KINESKOG FILMA – PROGRAM:
Ulaz je slobodan.


Ponedeljak. 5. jun u 17h – Bioskop Eurocinema
Film: SIRENA / Mei ren yu (Kina, 2016)

Režija : Stephen Chow
Uloge: Deng Čao, Show Lo
Trajanje: 93’

Sjuenov građevinski projekat uključuje i melioraciju, koja preti da ugrozi morske sirene, koje zavise od mora kako bi preživele. Sirena Šen poslata je da zaustavi Sjuena, ne birajući sredstva. Njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, a Sjuen odustaje od svog nauma. Ipak, sreću im prekida tajna organizacija koja zarobljava Šen i ostale sirene. Sjuen mora da ih spasi dok ne bude prekasno.


Utorak, 6. jun u 17h – Bioskop Eurocinema
Film: TRI BORBE PROTIV ĐAVOLA – iz romana „Na budinom putu“ / Xi you ji zhi: Sun Wukong san da Baigu Jing (Kina, 2016)

Režija: Alvin Cheang
Uloge Aaron Kwok, Gong Li, Feng Šaofeng
Trajanje: 119’

Nakon 500 godina stvaranja neprilika u nebeskoj dvorani, majmunski kralj Sun Vukong još uvek je zatvoren ispod planine Vusing. Monah Sjuencang na putu ka traženju budističkog znanja našao se sa kraljem majmuna i oslobodio ga. Kralj potom prati monaha na zapad kako bi mu pomogao da povrati svete rukopise i zaštiti ga od demona.


Sreda, 7. jun u 17h – Bioskop Eurocinema
Film: MONAH SJUENCANG: NA BUDINOM PUTU / Xuanzang (Kina, 2016)

Režija: Huo Đijanći
Uloge: Huang Sijaoming, Sjui Dženg, Pu Bađja, Luođin
Trajanje: 120’

Film je posvećen sećanju na „kineskog Budu“, monaha Sjuencanga, koji je najzaslužniji za širenje budizma u Kini, Japanu i ostatku severne Azije. U trećoj godini vladavine cara Dženguana iz dinastije Tang (629. godine nove ere), 27-godišnji monah Sjuencang odlučio je da otputuje u Indiju kako bi usavršio svoja znanja o budizmu i u Kinu doneo budističke sutre i druge značajne rukopise. Putovanje ka zapadu, u to vreme, bilo je veoma teško i opasno. Kako nije imao imperatorovu dozvolu za putovanje Sjuencang je putovao ilegalno i nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Filmska priča prati glavnog junaka na putovanju dugom 7.000 kilometara, koji monah uspeva da pređe samo zahvaljujući snažnoj veri i osećanju dužnosti. Po dolasku u Indiju, kolevku budizma, Sjuencangovo putovanje se ne završava već upravo tada počinje.


Četvrtak, 8. jun u 17h – Bioskop Eurocinema
Film: ODLAZI GOSPODINE TUMOR / Gun dan ba! Zhong liu jun (Kina, 2015)

Režija: Han Jan
Uloge: Bai Baihe, Daniel Wu, Li Juan
Trajanje: 128’

Nekoliko dana pre svog 29. rođendana Siong Dun dobija otkaz na poslu, saznaje da ima tumor i pada u očajanje. Lekar Lijang, mladić Maodou i devojka Sijaomeng pokušavaju da je ohrabre i uliju joj pozitivan stav prema životu.


Petak, 9. jun u 17h – Bioskop Eurocinema
Film: NA MEGDAN VETRU / Po feng (Kina, 2015)

Režija: Dante Lam Chiu-Yin
Uloge: Eddie Jujan Peng, Dou Sijao, Choi Si Won
Trajanje: 125’

Filmska priča prati mlade bicikliste Ćiu Minga i Ćiu Tijena, njihove snove, uspone, padove i odricanja tokom stvaranja biciklističke karijere. Istovremeno, oni su zavoleli istu devojku, što će i njihovo prijateljstvo staviti na probu.