2011 Sep. 15
> KULTURA

Nova filmska sezona bioskopa EuroCinema biće otvorena filmom Ljubiše Samardžića “Miris kiše na Balkanu”.

MIRIS KIŠE NA BALKANU (SRB, 2011)
22 – 28. septembar bioskop EUROCINEMA
vreme: 20:00h                                                                                                                                                                                                                                                               

Režija: Ljubiša Samardžić
Uloge: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković

„Miris kiše na Balkanu“ reditelja i producenta Ljubiše Samardžića je prva filmska trilogija u Srbiji, snimljena od obilja materijala koji su nastali prilikom produkcije istoimene uspešne serije prema romanu spisateljice Gordane Kuić. Izvršna producentkinja trilogije je Mirjana Samardžić.
„Miris kiše na Balkanu“ premijeru je doživela 4. jula 2011. u Sopotu, gde je ovenčana Nagradom publike. Na festivalu u Avanci, u Portugaliji, „Miris kiše na Balkanu“ podelio je Gran pri festivala sa filmom španske produkcije. Trilogija 25. avgusta igra u Opatiji na najvećem skupu verskih zajednica sveta, na manifestaciji BEHAJAT/ZAJEDNO, čiji je cilj dijalog između različitih kultura.

Priča filma „Miris kiše na Balkanu“ dešava se od 1914. do 1918. godine, i nosi sobom delić istorijskog značaja o prekretnici u opštoj istoriji jevrejskog naroda. Ljubiša Samardžić je želeo da ovim filmom i serijom dobije umetnički dokument o svetu koji nestaje, o lutanju brojne sefardske porodice Salom, koja se iz rata u rat, osula i rasula.

Prvi svetski rat, začet u Sarajevu 1914. godine na pravoslavni praznik Vidovdan, označava početak kraja jednog načina života, ali i otvara novu stranicu suživota sa „inovjercima”. Nova generacija mladih ljudi, bilo koje vere, te i Jevreja, bila je spremna da menja običaje, svet i svest, i prihvata promenu dotadašnjih tvrdokornih porodičnih normi. Ova simbioza, ovo spajanje sa “drugima” je smisao i teza ove neobične, autentične i u svemu savremene porodične sage.

 

Cena karte: 150,00 dinara