2016 Sep. 14
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Mensa Srbije u subotu, 17. septembra sa početkom u 16.00 časova u svečanoj sali Otvorenog univerziteta (levi ulaz) organizuje besplatno predavanje na temu: MOŽEMO LI PREVENTIVNO DA DELUJEMO NA TERORIZAM?

Terorizam je globalni fenomen koji se smatra jednom od najvećih pretnji čovečanstvu, naročito ukoliko podrazumeva upotrebu oružja za masovno uništavanje (OMU). Strah od terorizma se kao plamen širi svetom, međutim, postavlja se pitanje koliko, u suštini, građani znaju o (savremenom) terorizmu i odakle stiču, za njih neophodne, informacije.

Prvi segment predavanja je osmišljen tako da pruži osnovne informacije o terorizmu i upotrebi OMU u njegove svrhe, poput karakteristika, uzroka i posledica terorizma i sl. U drugom segmentu ćemo se pozabaviti borbom protiv terorizma i njegovom prevencijom, uz poseban naglasak na odnos terorizma i medija, kao najdostupnijeg izvora informacija o ovom fenomenu.

Slušaoci će, takođe, biti zamoljeni da pre i nakon predavanja popune anketu (anonimno i opcionalno) kojom će se ispitivati njihova informisanost i stavovi o terorizmu, odnosno promena istih nakon predavanja. Sve druge potrebne informacije će dobiti na samom predavanju.

 

Biografija predavača:

 

Una Radovanović Nenadić je diplomirani defektolog (Prevencija i tretman poremećaja ponašanja), master inženjer tehnologije (Forenzičko inženjerstvo) i student multidisciplinarnih master akademskih studija pri Univerzitetu u Beogradu - Terorizam, organizovani kriminal i sigurnost (60ESPB) i master akademskih studija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju - Prevencija i tretman poremećaja ponašanja. Angažovana je u Istraživačkom centru za odbranu i bezbednost (ICOB) kao istraživač u kome koordinira i učestvuje u realizaciji nekoliko projekata.