2011 Oct. 19
> KULTURA

Dečiji filmski festival KIDS FEST u Subotici biće održan od 20. do 23. oktobra 2011. godine u bioskopu EuroCinema (amfiteatar Otvorenog univerziteta). Sve projekcije prikazivaće se u 18:00 časova,a cena karte je 150,00 dinara.

Četvrtak 20.10.2011. u 18:00h
RIO
Animirani, sinhronizovan
Trajanje: 96 min.
Godina proizvodnje: 2011
Zemlja porekla: SAD
Režija: Karlos Saldanha
Uloge: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Marko Živić, Ivan Ivanović, Dragan Vujić Vujke, Bojan Žirović

Nova animirana avantura nastala u studiju „Bly Sky“ – poznatom po blokbaster franšizi „Ledeno doba“ – u domaće bioskope stiže pretpremijerno 9. i 10. Aprila.
Ovaj film, snimljen i za prikazivanje u 3D bioskopskim salama, je uzbudljiva i duhovita priča i prvi film iz čuvenog studija „Bly Sky“ namenjen svim generacijama. RIO će biti prvi animirani film ove godine sinhronizovan na srpski jezik. Ulogu Plavka i Biserke igraju Dragan Mićanović i Ana Sofrenović, a u ostalim ulogama pojavljuju se Marko Živić, Jelena Petrović, Luna Lu i Ivan Ivanović. Reditelj sinhronizacije je Dragan Vujić Vujke.
Za dečije glasove u sinhronizaciji „Rija“ održana je javna audicija u kojoj je učestvovalo preko 50 dece, sa ciljem da se odaberu jedna devojčica i jedan dečak. Žiriju, koji su činili Dragan Vujić i Marko Živić, bilo je teško da odabere između velikog broja talentovanih učesnika i učesnica, pa se odlučio podeli tri uloge, i to Anji Radovanović, Nikoli Todoroviću i Mihajlu Gajiću.
Priča ove avanture za odrasle i decu dešava se u jednom od najegzotičnijih gradova na svetu, Rio de Žaneiru, domu karnevala, dugačkih plaža i sambe. Glavni junak priče je Plavko, retki plavi ara papagaj koji živi u malom gradu u Americi misleći da je poslednji pripadnik svoje vrste. On čak ne ume ni da leti. Jednoga dana, međutim, pojavljuje se brazilski naučnik sa vestima da u Riju živi još jedna plava ara, ženka Biserka. Blu i njegova vlasnica Linda odlučuju da na kratko napuste svoj udobni život i krenu na uzbudljivo putovanje u Rio. Ovo putovanje odvešće ih mnogo dalje nego što su zamišljali.
Reditelj ove avanture za sve uzraste je brazilski reditelj Karlos Saldanja (Ledeno doba, Roboti). Saldanja, rođeni Brazilac, posvetio je godine pripremama za RIO, koji je postao jedan od njegovih najvažnijih projekata.
 



Petak 21.10.2011. u 18:00h
OKEANI

Dokumentarni, sinhronizovan
Reditelj: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Zemlja porekla: Francuska, Engleska, Španija
Trajanje: 104 min

Tri četvrtine planete prekriveno je okeanima. Okeani, mesta velikih tajni, čuda i opasnosti igrali su veliku ulogu u istoriji Zemlje. Ipak, ljudi ih ne poznaju onoliko koliko bi želeli. Neki imaju prilike da u njih zarone, dok za one koji to još uvek nisu uradili to čine hrabre i radoznale filmske ekipe.
Filmska ekipa francuskog dokumentarnog filma „Okeani” usudila se da zaroni na velike dubine i da se približi morskim stvorenjima toliko blizu, da i gledaoci imaju utisak da plivaju zajedno sa njima. U ovom filmu otkriva se kako opasna i hrabra, tako i nežna strana okeana, u kom mama morž zaštitnički grli svoje mladunče, a ronilac grli belu ajkulu tešku jednu tonu, zvanu Ledi Misterija. „Okeani” su već postali jedan od najgledanijih dokumentaraca u istoriji bioskopa.

 



Subota 22.10.2011. u 18:00h
LOTE I TAJNA MESEČEVOG KAMENA

Animirani, sinhronizovan
Reditelj: Janno Poldma, Heiki Ernits
Zemlja porekla: Estonija
Trajanje: 73 min

Lote ima zanimljive prijatelje – dva zeca koji žive na Mesecu. Jedino što može da im pomogne da se vrate kući su tri čarobna mesečeva kamena. Lote zato želi da otkrije tajnu mesečevog kamenja, i kreće na put sa svojim prijateljima. Ali, tu je i Pol, mačka koja je, iz nekog razloga, veoma zainteresovana za kamenje. Njeno mešanje neće sprečiti Lote da pomogne svojim prijateljima da pronađu put do kuće.
„Lote i tajna mesečevog kamena” je nastavak priče o avanturama devojčice Lote i njenim prijateljima, koji su postal poznati širom sveta kao likovi TV serije koja se prikazivala u 20 zemalja. Prvi film o Lote i njenoj družini, „Lote iz Izumgrada”, bio je prikazan u bioskopima u 40 zemalja. „Lote i tajna mesečevog kamena” bio je prvi na listi gledanosti u estonskim bioskopima, a broj posetilaca koji je gledao ovaj film učinio ga je petim po redu na listi gledanosti estonskih filmova u istoriji kinematografije ove zemlje.

 



Nedelja 23.10.2011. u 18:00h
BRENDAN I KNJIGA TAJNI

Animirani, sinhronizovan
Reditelj: Tomm Moore, Nora Twomey
Zemlja porekla: Francuska, Belgija, Irska
Trajanje: 75 min

Mladi Brendan živi u udaljenoj srednjovekovnoj tvrđavi izloženoj varvarskim napadima. U njegov grad jednog dana pristiže čuveni čarobnjak iz dalekih zemalja, noseći nedovršenu knjigu punu mudrosti i moći. Brendan će se upustiti u neslućene avanture kako bi pomogao da se knjiga završi. Put ga vodi u magičnu šumu naseljenu mističnim bićima. Brendan i njegova nova prijateljica Esling, devojčica-vučica iz magične šume, boriće se protiv varvara kako bi sačuvali sve ono što vole.
„Brendan i knjiga tajni“ je irsko-fracusko-belgijski animirani film zasnovan na bogatoj irskoj mitologiji. Vizuelni stil filma inspirisan je tradicionalnom irskom umetnošću. „Brendan i tajna Kelta“ je 2010. godine nominovan za Oskara u kategoriji animiranih filmova.

 

Bioskop EuroCinema zadržava pravo promene programa.