2014 May. 15
> KULTURA

Treća izložba karikatura i stripa pod nazivom "Mitovi i predrasude - kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas" biće otvorena u galeriji Otvorenog univerziteta u petak, 16. maja u 14 časova.

Izložbu će otvoriti ambasador Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport. Tom prilikom gostima na izložbi će se obratiti i gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.
 

Najuspeliji radovi pristigli na konkurs karikature i stripa pod nazivom "Mitovi i predrasude - kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas", koji drugu godinu za redom organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar EU povodom Dana Evrope biće izloženi u galeriji Otvorenog univerziteta do nedelje 18. maja.

Pregledom izložbe prepoznaćete mitove i predrasude koje su prisutne u javnosti, medijima i stavovima građana a u vezi sa približavanjem Srbije Evropskoj uniji. Neke će vas nasmejati, ali će vas neke navesti na razmišljanje ili makar na drugi ugao gledanja na odnos Srbije i EU. Već to bi bio dobar početak na putu međusobnog boljeg razumevanja i približavanja.

Prvonagrađena karikatura je rad poznatog srpskog autora Jugoslava Vlahovića nazvana "Sizif". Drugu nagradu je osvojio rad Vlada Trtića, nazvan „Pridruživanje". Dobitnik treće nagrade je Špiro Radulović.

Pored 17 najuspelijih radova, biće izložena i tri rada članova žirija, Predraga Koraksića Coraxa, Marka Somborca i Aleksandra Zografa.