2011 Apr. 04
> ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

U četvrtak, 7. aprila 2011. godine na Otvorenom univerzitetu, u 18,00 časova u sali 213/I biće održana još jedna tribina Politea. Povod tribine je predstvavljanje knjige "ISKUŠAVANJE SLOBODE - Srbija na prelazu vekova" čiji je autor Nebojša Popov.
 


U ,,Iskušavanju slobode – Srbiji na prelazu vekova’’ ( Službeni glasnik, 2010), knjizi izabranih i prema temama sortiranih ogleda i članaka objavljenih tokom poslednjih dvadeset godina, uglavnom u listu ,,Republika’’, Nebojša Popov o svom javnom angažmanu kaže: ,,Tragao sam za svojim identitetom u procesu demokratskih promena društva i države, gde pripadam rođenjem i vlastitim izborom.’’

I doista, društvenost i identitet tako su srasli kod Popova, da je njegova intelektualna biografija ujedno i kritička istorija savremenog srpskog društva.

Tekstovi sabrani u ovoj knjizi, rezultat su dvadesetogodišnjih istraživanja glavnih procesa i aktera koji su proizvodili okolnosti u kojima je iskušavana sloboda za preoblikovanje Jugoslavije ( 1989 – 1991 ), a potom i Srbije ( od 2000. nadalje ), ali i za razaranje države, društva, života, naročito tokom ratova u završnoj deceniji 20. veka. Titraji slobode privukli su manje pažnje od zastrašujućih prizora zločina ( i pljačke) i grozničavog traganja za odgovornostima i krivicama. Prepuštajući potonje pravosuđu, valja se usredsrediti na dublje i trajnije procese koji uslovljavaju i afirmaciju i negiranje sposobnosti ljudi da slobodno oblikuju lični i zajednički život. Razumevanje zbivanja o kojima je ovde reč može biti od koristi onim akterima, sadašnjim i budućim, koji imaju maštu, ambiciju i volju za vlastitom slobodom, a da nekritički ne slede uzore iz prošlosti.

,,Umesto stvaranja modernog društva i države zabasalo se u refeudalizaciju, odnosno novo srastanje društva i države. Na delu je podela vlasti na ,,feude’’ kojima gospodare partijski staleži, srazmerno rezultatima glasanja. Partijski vrhovi, s osloncem na lojalne birače, postaju faktički nosioci suvereniteta, umesto građana i naroda’’, piše između ostalog Nebojša Popov u knjizi ,,Iskušavanja slobode – Srbija na prelazu vekova’’.


Učestvuju: autor, Nebojša Popov, sociolog, dr Branka Prpa, istoričarka i prof.dr Boško Kovačević, sociolog. Voditelj tribine Dušan Torbica.