2009 May. 24
> KULTURA

Nagradu za najbolju predstavu u celini na 16. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, u konkurenciji 20 pozorišnih produkcija iz 18 zemalja, dobila je „Folklorna magija“ reditelja Bonja Lungova u izvođenju Dečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Vladimiru Birjukovu za „Zimsku bajku“ Penzenskog regionalnog lutkarskog pozorišta „Kukoljni dom“ u Penzi u Rusiji, specijalna nagrada za režiju posthumno je dodeljena Juriju Fridmanu za predstavu „Kjore Sarig i zmija“ u izvođenju Hakaškog nacionalnog pozorišta lutaka „Skazka“ iz Abakana u Rusiji. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Ivanu Nesvedi za očuvanje lutkarskih tradicija u češkoj predstavi „Kašparek i Indijanci“, nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena je Aleksandru Aleksejevu za kreacije u predstavi „Kjore Sarig i zmija“, nagradu za najbolju originalnu muziku dobio je Tošiširo Nakanaši za predstavu „Legenda o šumi“ u izvođenju japanskog umetnika Norija Save, a dodeljeno je i sedam ravnopravnih nagrada za glumačko ostvarenje.

Nagrade su dodeljene na osnovu jednoglasne odluke tročlanog međunarodnog žirija, kojim je predsedavao istaknuti ruski reditelj Jevgenij Ibragimov.

Sopštenje žirija 16. Međunarodnog festivala pozorišta za decu možete videti na zvaničnom sajtu Festivala: www.lutfestsubotica.net .