2014 Apr. 30
> KULTURA

Francuski filmski karavan 05. maja, ponovo stiže u naš bioskop i ovog puta nam donosi klasike francuskog filma. Poslastica za sve filmofile i poštovaoce francuske kinematografije, ali i prava prilika za sve koji bi o njoj želeli da saznaju nešto više. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

05. maj u 19h
Hirošimo ljubavi moja (Francuska, Japan, 1959, 92')

Režija : Alen Rene
Igraju : Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson

Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim ''Četiristo udaraca'' i Godarovim ''Do poslednjeg daha'', čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Reč je o drami koja opisuje ljubav između Francuskinje koja snima filmu Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma, i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=2kOA2oT0Qqk


06. maj u 19h
Pepe le Moko (Francuska, 1937, 93')

Režija : Žilijen Divivije
Igraju : Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio

Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju : loši momci, lake devojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=ZngxQsYg1mY


07. maj u 19h
Crveni krug (Francuska, Italija, 1970, 150')

Režija : Žan-Pjer Melvil
Igraju : Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte

Crveni krug, nesumnjivo jedan od najboljih filmova francuskog film noara, prikazuje sudbine nekoliko likova koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit – usamljenost.
Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=fAWnRWlhhRA