2015 Nov. 06
> KULTURA

Nevladina organizacija "Filmkultura" i Otvoreni univerzitet Subotica tokom vikenda, 07. i 08. novembra, organizovaće besplatne filmske radionice pod nazivom "Mali film" za dacu uzrasta od 5 do 14 godina. Radionice će se odvijati u sali 211, na I spratu Otvorenog univerziteta. 

Mali film je edukativni program za decu i mlade, namenjen uzrastu od 5 do 14 godina, koji za cilj ima popularizaciju filmske umetnosti kod najmlađe publike. Ideja Malog filma je da kod dece probudi kreativnost i radoznalost, a pre svega da stvori preduslov za kritički odnos prema onome što se konzumira. Praktične vežbe u kojima deca samostalno dolaze do zaključaka su najbolji put ka tome da ona usvoje i naknadno primene stečeno znanje, dok ih namenski osmišljene igre podstiču na aktivno učešće u stvaranju nečega o čemu znaju samo iz položaja gledaoca. Kroz interaktivne radionice, koje rezultiraju kratkim animiranim ili igranim filmovima čiji su autori upravo učesnici, ovaj program decu ''uvlači'' u svet pokretnih slika. Prolazeći kroz pojednostavljene procese kojima se bave i filmski radnici, deca su u stanju da bolje razumeju filmsku umetnost i, nadamo se, razvijaju ljubav prema njoj.
 

Mali film održan je tokom 2014. godine u 10 gradova širom Srbije (Novi Sad, Smederevo, Vrnjačka Banja, Leskovac, Arilje, Gornji Milanovac, Negotin, Pančevo, Niš i Šabac), u okviru lokalnih kulturnih institucija, uz njihovu punu podršku i kao zvaničan deo njihovog programa. Kroz ove radionice prošlo je do sad ukupno oko 500 dece školskog i predškolskog uzrasta.
 

Filmkultura je, kao organizacija koja se bavi edukacijom u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, tokom prethodne dve godine svog postojanja osim ovoga organizovala i nekoliko drugih veoma uspešnih radionica, kao i manifestaciju Najkraći dan i program popularizacije filmske umestnosti Dan domaćeg filma. Više o samoj organizaciji i projektima možete saznati na sajtu: http://www.filmkultura.org/sr/

 

Učešće na radionici je besplatno. Obavezna prijava putem mejla: marketing@openunsubotica.rs

Broj mesta je ograničen. Prijave su moguće do popunjavanja grupe.