2016 Jun. 06
> KULTURA

Filmski festival "Slobodna zona" je započeo turneju 2016 na kojoj će učestvovati preko 40 gradova Srbije među kojima je i Subotica. U Subotici će se filmovi prikazivati u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta od 08. do 11. juna sa početkom u 20.00 časova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

U okviru turneje Festivala Slobodna zona publika će imati priliku da pogleda 4 najbolja filma po izboru publike i selektora festivala.

Predvodnik repertoara je ubedljivi pobednik festivala po izboru publike Slobodne zone, film Dugme od sedefa čileanskog reditelja Patrisija Guzmana. Vizuelno fascinantan i emotivan, ovaj film dokazuje da voda pamti i govori. Posetioci će imati priliku da u filmu Ples sa Marijom upoznaju i ženu koja na pragu devedesete godine života još uvek pleše i uči druge da igraju tango.

Na programu ovogodišnje Turneje se takođe nalaze ostvarenja Klub i The Yes men su revoltirani. Prvo prati život grupe sveštenika “na pokajanju“, izopštenih zbog brojinih kriminalnih radnji koje su počinili, a drugo je ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu i njihovoj beskompromisnoj borbi protiv zločina velikih koorporacija.

 

Repertoar i satnica održavanja projekcija u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta (Svečana sala levi ulaz):

 

Sreda, 08. jun u 20h

Film: Ples sa Marijom 

režija: Ivan Gergolet;  Argentina, Italija, Slovenija (2014), dokumentarni, 75 min.



Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Veneciji, 2014
Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma u Barseloni, DokBarselona, 2014
Međunarodni filmski festival u Kairu, 2014

Sinopsis: Marija Fuks ima devedeset godina i još uvek radi. U svom studiju u centru Buenos Airesa ona radi sa igračima svih uzrasta uključujući i muškarce i žene sa fizičkim i psihičkim hendikepom. Nakon što je celog života podučavala i sprovodila eksperimente kroz svoju plesnu metodu utemeljenu na unutrašnjim ritmovima i na simbiozi s muzikom, Marija se ovoga puta mora suočiti sa svojom poslednjom učenicom - samom sobom. Sa devedeset godina Maria se upušta u odlučujuću bitku sa ograničenjima koje joj nameće sopstveno telo.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=zHW5kOLRVP4


Četvrtak, 09. jun u 20h

Film: The Yes Men su revoltirani 

režija: Lora Niks, The Yes Men; SAD (2014), dokumentarni, 91 min.

Festival ii nagrade
Međunarodni filmski festival u Berlinu, 2015
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Njujorku, DokNYC, 2015

Sinopsis: Poslednjih 20 godina, zloglasni aktivisti Yes man iscenirali su urnebesne prevare kako bi privukli pažnju javnosti na zločine velikih korporacija koje beskrupulozno ugrožavaju životnu sredinu. Naoružani samo polovnim odelima i nedostatkom srama, ovi ikonoborački revolucionari se laganjem infiltriraju u svet poslovnih ljudi i državnih institucija kako bi razotkrili stvarne opasnosti sveta vođenog pohlepom.

Reč kritike
Najintimniji do sad pogled na The Yes Men aktivizam...Filmmaker Magazine

Trejler:
https://www.youtube.com/watch?v=8tSEjepPNgc


Petak, 10. jun u 20h

Film: Klub 
režija: Pablo Larain; Čile (2015), igrani, 98 min

Festivali i nagrade 
Nagrada Srebrni medved - Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale, 2015
Međunarodni filmski festival u Torotnu, 2015
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2015

Sinopsis: U gradiću na čileanskoj obali u jednoj kući daleko od očiju javnosti zajedno žive izopšteni sveštenici i časne sestre osumnjičeni za razna kriminalna dela, od zloupotrebe dece do trgovine bebama nevenčanih majki. Ova čudna ekipa kao da živi u predsoblju pakla koga je nesumnjivo i zaslužila, sve dok im na vrata iznenada ne zakuca savetnik za krizne situacije Katoličke crkve.

Reč kritike
Majstor turobne atmosfere, Larain majstorski vlada situacijom i mami nas u hermetičan svet ovog bizarnog kluba dok i sami ne postanemo zatočenici (unutar) njegovih zidova. Variety


Trejler https://www.youtube.com/watch?v=Wqv8PPDfiyw


Subota, 11. jun u 20h

Film: Dugme od sedefa 

režija: Patricio Guzman; Čile, Francuska, Španija (2015), dokumentarni, 82 min.

Nagrade i festivali
Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale, 2015
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2015

Sinopsis: U okeanu je pohranjena istorija čitavog čovečanstva. U okeanu su sačuvani glasovi zemlje i glasovi koji dolaze iz svemira. Zvezde pokreću okeane i živa bića u njima. Okean, ujedno najduža vodena granica Čilea, čuva tajnu dva misteriozna dugmeta pronađena na njegovom dnu. Čile, sa svojom 4000 kilometara dugom obalom i najvećim arhipelagom na svetu, izgleda gotovo natprirodno. Njegovi vulkani, planine u glečeri čuvaju glasove starosedelaca Patagonije i Ognjene zemje, prvih engleskih kolonizatora i političkih zatvorenika Pinočeovog režima. Kažu da voda pamti, ovaj film pokazuje da može i da govori.

Reč kritike
Majstor dokumentarnog filma, Patricio Guzman, još jednom ulazi u koštac sa istorijskom nepravdom i genocidom. The Hollywood Reporter


Trejler https://www.youtube.com/watch?v=pPnbCuGKohU