2012 Dec. 11
> KULTURA

Od ponedeljka 17. decembra u bioskopu Eurocinema u amfiteatru Otvorenog univerziteta u Subotici sa početkom u 20 časova prikazivaće se izbor najboljih filmova sa nedavno završenog Festivala autorskog filma u Beogradu. 

Izbor predstavlja zaista najbolja filmska ostvarenja koja su obeležila 2012. godinu uključujući pobednika festivala u Veneciji “PIJETA”, pobednika festivala u Berlinu “Cezar mora umreti”, Nagrade za najbolju glumicu na festivalu u Kanu “Iza brda”, pobednika Toronta “Lorens u svakom slučaju” i druge. U izbor su uključena i dva izvanredna filma koja su imala premijeru na Festivalu evropskog filma na Paliću, rumunski “Iza brda” i ruski “U magli”.

Na ovaj način bioskop “Eurocinema” želi da se zahvali publici na podršci u ideji negovanja evropske i domaće kinematografije sa posebnim akcentom na umetničku prirodu filma.

Cena karte je 200 dinara.



Program:

PONEDELJAK, 17. decembar u 20h
TABU – Miguel Gomes (Portugalija, Nemačka, Brazil, Francuska, 2012)


Režija: Miguel Gomes
Uloge: Teresa Madruga, Isabel Cardoso, Ana Moreira, Laura Soveral, Carloto Cotta, Henrique Espírito Santo, Cândido Ferreira
Trajanje: 111'
Nagrade - Festivali:
Berlin 2012 – nagrada Alfred Bauer, Nagrada FIPRESCI međunarodnog žirija kritike
Edinburg, Karlove Vari, Toronto, Njujork, Vankuver, AFI FEST, CPH PIX, BAFICI

 

Aurora, starija Portugalka, živi pored Pilar, žene kojoj je cilj u životu da čini dobra dela. Za to joj niko nije zahvalan, a posebno ne Aurora, koja život provodi trošeći ušteđevinu u kockarnici. Nakon Aurorine smrti, Pilar među njenim stvarima otkriva pismo namenjeno bivšoj ljubavi. Odlučuje da ga pošalje. Ljubavno pismo je uvod u drugi deo filma, u kome se otkriva avanturistička ljubavna priča koja se desila u kolonijalnoj Africi. „Tabu“ portugalskog reditelja Migela Gomeza (Our Beloved Month of August) putuje od modernog „izgubljenog raja“ do egzotičnog i magičnog „raja“, spajajući istoriju jedne zabranjene ljubavi sa tajnim poglavljem portugalske kolonijalne istorije.


UTORAK, 18. decembar u 20h
U MAGLI / V TUMANE – Sergei Loznitsa (Nemačka, Holandija, Belorusija, 2012)

Režija: Sergei Loznitsa
Uloge: Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov, Yulia Peresild, Nadezhda Markina, Vlad Ivanov, Mikhail Evlanov, Sergey Russkin, Boris Kamorzin, Timofey Tribuntsev
Trajanje: 127'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 – Nagrada FIPRESCI međ. žirija kritike Tribeka, Karlove Vari, Toronto, AFI FEST

 

Zapadna granica SSSR-a, 1942. godina. Oblast je pod nemačkom okupacijom, a lokalni partizani vode bespoštednu borbu. Nedaleko od sela u kom živi Sušenja, radnik na pruzi, u vazduh je podignut voz. Iako nevin, Sušenja je uhapšen sa grupom sabotera. Spletom okolnosti, on se nađe u dubokoj šumi, oči u oči sa ranjenim neprijateljem. Sušenja je prinuđen da pod okolnostima u kojima ne postoje ni prijatelji ni neprijatelji, i gde je linija između izdaje i herojstva tanka, donese moralnu odluku. Nakon duge karijere u dokumentarnom filmu, beloruski reditelj Sergej Loznica (Radost moja) snimio je svoj drugi celovečernji igrani film, priču koja uranja u moralni ambis Drugog svetskog rata.


SREDA, 19. decembar u 20h
CEZAR MORA UMRETI / CESARE DEVE MURIRE – Paolo i Vitorio Taviani (Italija, 2012)

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi
Trajanje: 76'

Nagrade - Festivali:
Berlin 2012 – Zlatni medved, Nagrada ekumenskog žirija
Karlove Vari, Njujork, AFI FEST, Sidnej

 

Predstava „Julije Cezar“ se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svetla se gase; glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: „Otkad sam otkrio umetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor“. Reditelji Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog dela razumeju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi oni ponosni su i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti. 


ČETVRTAK, 20. decembar u 20h
PIJETA / PIETA – Kim Ki-duk (Južna Koreja, 2012)

Režija: Kim Ki-duk
Uloge: Lee Jung-Jin, Jo Min-su
Trajanje: 104'

Nagrade - Festivali:
Venecija 2012 – Zlatni lav, Zlatni miš, Mali Zlatni lav, Nagrada Nazareno Tadej Toronto, AFI FEST
 

 

Okrutan mladić koji radi za zelenaše uspeva da od dužnika izvuče svaku paru koju duguju. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je u detinjstvu odbacila. Novi film kontroverznog korejskog reditelja Kim Ki-duka (Ostrvo, Proleće, leto, jesen, zima... i proleće, Vreme) govori o brutalnom čoveku koji, nakon neočekivanog susreta, odlučuje da promeni svoj život. Ali, dok se u njemu razvijaju potpuno nova osećanja vezanosti i ljubavi, on otkriva i zastrašujuće i tragične tajne .


PETAK, 21. decembar u 20h
SVETI MOTORI / HOLY MOTORS – Leos Carax (Francuska, Nemačka, 2012)

Režija: Léos Carax
Uloge: Denis Lavant, Édith Scob, Kylie Minogue, Eva Mendes, Élise Lhomeau, Michel Piccoli, Jeanne Disson, Léos Carax
Trajanje: 115'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 - Takmičarski program, Nagrada mladih Karlove Vari, Lokarno, Njujork, Melburn, AFI FEST
 

 

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog junaka koji putuje iz jednog života u drugi. On je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. Gospodin Oskar je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nečim lepim, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde su njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir? Prvi film reditelja Lea Karaksa (Ljubavnici na mostu, Pola X) posle 13 godina pauze je opčinjavajuća nadrealna odiseja, luda i euforična.


SUBOTA, 22. decembar u 20h
LORENS U SVAKOM SLUČAJU / LAWRENCE ANYWAYS – Xavier Dolan (Kanada, Francuska, 2012)

Režija: Xavier Dolan
Uloge: Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye, Monia Chokri, Yves Jacques
Direktor fotografije: Yves Bélanger
Trajanje: 168'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 – Najbolja glumica, Toronto 2012 – Najbolji kanadski film, Kabur 2012 – Nagrada mladih
 

 

Lorens, mladi nastavnik i pisac čija će knjiga uskoro biti objavljena, uživa u vezi punoj ljubavi i razumevanja sa svojim verenikom Fredom. Na svoj 30. rođendan, on priznaje Fredu kako želi da postane žena, tražeći od njega da ga podrži u nameri da promeni pol. Fred je suviše povređen, i njih dvojica raskidaju vezu. Obojica se trude da izgrade novi život, ne misleći na prošlost. Pet godina kasnije, Lorens šalje Fredu primerak svoje prve knjige poezije. Treći film reditelja iz Montreala, Gzavijea Dolana (Ubio sam majku, Izgubljene ljubavi) je priča o ljubavi i seksualnosti, snimljena u jarkim bojama, koju vode hrabre glumačke kreacije.


NEDELJA, 23. decembar u 20h
IZA BRDA / DUPA DELAURI – Cristian Mungiu (Rumunija, 2012)

Režija: Cristian Mungiu
Uloge: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura, Vica Agache, Nora Covali, Dionisie Vitcu, Ionut Ghinea, Liliana Mocanu, Doru Ana
Trajanje: 155'

Nagrade - Festivali:
Kan 2012 – Najbolja glumica, Najbolji scenario Karlove Vari, Toronto, Njujork, AFI FEST 


Nakon što je provela nekoliko godina u Nemačkoj, Alina se vraća u Rumuniju. U izolovanom pravoslavnom manastiru pronalazi prijateljicu sa kojom se zbližila još kao dete u sirotištu. Želi da je povede sa sobom u Nemačku, ali prijateljica odbija. Pronašla je utočište u veri, a porodicu u zajednici monahinja i njihovom igumanu. Alina to ne razume, i u želji da ponovo pridobije ljubav svoje prijateljice suprostavlja se starešini manastira. Kada je odvedu u bolnicu, žitelji manastira počinju verovati da je u Alinu ušao đavo. Dobitnik „Zlatne palme“ Kristijan Munđiju (4 meseca, 3 nedelje i 2 dana) vraća se uzbudljivom dramom o egzorcizmu na evropskom tlu u XXI veku.Film je premijerno prikazan na Festivalu evropskog filma Palić u julu ove godine.