2017 Jun. 23
> OBRAZOVANJE

Tokom letnjeg raspusta decu uzrasta od 10 do 15 godina očekuje bogat besplatan edukativni i kreativni program koji sprovodi Otvoreni univerzitet Subotica u okviru projekta „Družionica“.

Program projekta „Družionica“, koji je podržao Grad Subotica, namenjen je deci osnovnoškolskog uzrasta u okviru kog imajumogućnost da besplatno pohađaju kreativne i edukativne radionice na Otvorenom univerzitetu.


Tokom jula i avgusta ove godine biće pokrenuto 6 radionica. Deca će moći da izaberu između pohađanja filmske radionice, kreativne likovne radionice, radionice za izradu patchworka, ekološke radionice, i informatičkih radionica PIXLR i WEEBLY.


„Družionica“ ima za cilj da deca putem razvoja potrebe za obrazovanjem, kulturom i podsticanjem kreativnosti, postanu manje podložna negativnim uticajima koje nosi savremeno doba. Realizacijom ovakvog modela edukacije kod dece se u važnom životnom dobu razvija kreativnost, timski duh i individualni rad, liderstvo, emocionalna inteligencija i tolerancija.
Prijave i informacije se vrše na Infopultu Otvorenog univerziteta svakog radnog dana od 8.00 do 19.00 časova ili putem telefona 024 554-600. Broj mesta je ograničen.

Kratak opis radionica

Dečje likovno stvaralaštvo sa dramskim, muzičkim i jezičkim elementima - sticanje sposobnosti prerađivanja čulnih utisaka i integrisanja vizuelnih iskustava u povezane celine sredstvima likovnog izraza. Program dramskog segmenta radionice se oslanja, kako na improvizaciju, tako i na uvežbavanje poznatih tekstova koristeći se rečima i igrom. (Grupa: 10-15 godina)


Radionica šivenja i krojenja za decu – patchwork – kombinovanjem i objedinjavanjem tehnike mašinskog i čistog ručnog rada kroz idejno i kreativno stvaralaštvo upotpunjeno maštom nastajaće predmeti za svakodnevnu upotrebu. (Grupa: 10-15 godina)


Filmska radionica -
će se baviti sticanjem znanja o filmu kroz praktičan rad na samostalnim kratkometražnim filmovima. Kroz stvaranje malih umetničkih dela postavlja se kao cilj razvijanje refleksivne sposobnosti prosuđivanja i tumačenja filmske umetnosti. (Grupa: 10-15 godina)


Ekološka radionica - Cilj radionice je upoznavanje dece sa značajem životne sredine i neophodnosti njenog očuvanja i zaštite kroz modele radioničarskog rada, teorijskih predavanja, praktičnih vežbi i terenske nastave u formi izleta u prirodu. (Grupa: 10-12 godina)


Zanimljiva informatika
1. PIXLR - U današnje vreme kada deca često komuniciraju slikama (fotografijama) savladavanje ovog programa omogućava im pristup različitim alatima i filterima potrebnim jednom prosečnom korisniku (rezanje slika, bojenje, pisanje, brisanje, dodavanje efekata, pravljenje fotomontaža, kolaža, rad u slojevima i td.). (Grupa: 5-6 razred)
2. WEEBLY ili WIX - Namenjen je izradi kako ličnih tako i profesionalnih sajtova a da je uz to prilagođen za upotrebu i početnicima u oblasti web dizajna. Zasnovan je na “povuci-ispusti” interfejsu i omogućava prilagođavanje različitim temama sajta, kao i detaljnoj razradi njegovog sadržaja upotpunjenoj multimedijalnim mogućnostima. (Grupa: 7-8 razred)