2011 Feb. 01
> KULTURA

Od petka 04. februara u bioskopu EUROCINEMA na Otvorenom univerzitetu počinje ciklus filmova slavnog nemačkog režisera Vima Vendersa u okviru kojeg će se prikazati ukupno 11 njegovih najznačajnijih filmova.

Tokom bogate karijere Venders je osvajao sva najprestižnije nagrade od Zlatne palme u Kanu 1984. za film „Pariz,Teksas“ do nagrade za najboljeg reditelja za „Nebo nad Berlinom“ i Zlatnog lava u Veneciji za film „Stanje stvari“. Jedan je od retkih filmskih autora koji još za života nosi status velikana.
U okviru prvog dela ciklusa prikazaće se pet filmova iz ranije faze ovog reditelja i to: „Skarletno slovo“ (1973), „Alisa u gradovima“ (1974), „Kraljevi puta“ (1976), „Američki prijatelj“ (1977) i „Stanje stvari“ (1982), dok će se ostali Vendersovi filmovi prikazati početkom marta. Organizator ciklusa je Festival evropskog filma Palić u saradnji sa Gete institutom u Beogradu. Sve projekcije počinju od 20 časova a ulaz je slobodan.

petak, 04.02.2011. u 20h u bioskopu EUROCINEMA
Skarletno slovo
SR Nemačka/Španija, 1973. 90', u boji
Uloge: Senta Berger, Hans-Kristijan Bah, Lu Kastel i dr.
U 17. veku u Salemu mladu Hester Prin stavljaju na stub srama i primoravaju je da nosi skarletno slovo „A“, jer je preljubnica i što u sebi nosi vanbračno dete. Čitavih sedam godina odbija da otkrije ime detetovog oca. Kada se u selu pojavljuje stariji i energičan stranac, Hester ga prepoznaje kao svog izgubljenog muža. On se predstavlja kao doktor Čilingvort, koji motri na svaki njen korak, kako bi otkrio identitet njenog ljubavnika. Počinje da sumnja u Dimsdejla, mladog sveštenika, i između ove dvojice počinje da se rađa neprijateljstvo. Čilingvort počinje da pritiskuje Dimsdejla, koji popušta. U Salemu uplovljava brod, koji za Heder predstavlja mogućnost bekstva – za sebe, svoju kćer i svog ljubavnika. Međutim, pitanje je da li sveštenik uopšte želi da pođe sa njom?

subota, 05.02.2011. u 20h u bioskopu EUROCINEMA
Alisa u gradovima
SR Nemačka/Francuska, 1974. 110', c/b
Uloge: Ridiger Fogler, Jela Rotlender, Liza Krojcer, i dr.
Filip Vinter je nemački književnik, koji putuje po Americi sa ciljem da napiše knjigu. Na aerodromu u Njujorku saznaje da su svi letovi za Nemačku otkazani. Upoznaje mladu Nemicu Lizu i njenu kćer Alisu i odlučuje da zajedno sa njima za Nemačku leti preko Amsterdama. Sledećeg dana Filip se budi u hotelskoj sobi i pronalazi Lizinu poruku, u kojoj mu objašnjava, da je morala da ode i da mu poverava svoju kćerku, koju bi on trebalo da povede u Evropu. Međutim, kada se Liza po obećanju ne pojavljuje u Amsterdamu, počinje potraga za Alisinom bakom u Nemačkoj, za koju uopšte ne znaju u kom gradu živi. Dok njih dvoje u potrazi za Alisinom bakom putuju, između njih se razvija prijateljstvo.
Ovaj film je 1976. dobitnik nagrade Udruženja nemačkih filmskih kritičara.

nedelja, 06.02.2011. u 20h u bioskopu EUROCINEMA
Kraljevi puta
SR Nemačka, 1976. 175', c/b
Uloge: Ridiger Fogler, Hans Cišler, Liza Krojcer, i dr.
Majstor za popravljanje projektora Bruno, putuje kroz gradiće duž granice između istočne i Zapadne Nemačke, u potrazi za poslom posećujući propale bioskopske sale. Posle saobraćajne nesreće upoznaje depresivnog Roberta, koji mu se na ovom putovanju priključuje. Robert, kome se brak upravo raspao, dobija novu nadu i zajedno nastavljaju putovanje. Usput reditelj komentariše raspad društva upoređujući ga sa propalim bioskopskim salama, koje su ili zatvorene ili organizuju samo projekcije porno filmova. Hans Cišler, koji igra Bruna, jedan je od najeminentnijih nemačkih filmskih kritičara.

Ovaj film je dobitnik nagrade FIPRESCI 1976. u Kanu.

Utorak, 08.02.2011. u 20h u bioskopu EUROCINEMA
Američki prijatelj
SR Nemačka, 1977, 123', u boji
Uloge: Bruno Ganc, Denis Hoper, Liza Krojcer, i dr.
Tom Ripli sklapa dogovor sa falsifikatorom umetničkih dela koji bi trebalo da mu donese dobit. Međutim, kada ga mafija angažuje da izvrši ubistvo, kako bi se izvukao, predlaže svojim nalogodavcima da angažuju Cimermana, koji se bavi izradom ramova za slike. Zimerman koji boluje od leukemije i zna da mu nema spasa, i ako želi da svoju porodicu finansijski osigura, nije spreman za svet u kome vladaju košmari, prevarantske veze i kriminal. Ovaj film predstavlja metaforu između holivudske Amerike i kulture u posleratnoj Nemačkoj. To je jedan od razloga, zbog kojeg se pojedini holivudski režiseri pojavljuju u sporednim ulogama u ovom filmu. Film „Američki prijatelj“ dobio je 1978. godine Nemačku nagradu za film kao Najbolji film.

Sreda, 09.02.2011. u 20h u bioskopu EUROCINEMA
Stanje stvari
SR Nemačka/Portugalija/SAD, 1982. 120', c/b
Uloge: Izabel Vajngarten, Rebeka Poli, Džefri Kajm, i dr.
Članovi jedne filmske ekipe zaglavljeni su u jednom hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sva sredstva koja su im potrebna za nastavak snimanja filma. Kako dani prolaze, postaju melanholični, zbližavanju se kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj Fridrih kreće za Holivud kako bi pronašao producenta. Tamo saznaje da je snimanje finansirala mafija, koja nije zadovoljna snimljenim materijalom. Iz tog razloga dala je nalog za ubistvo producenta, koji se nalazi u bekstvu. Režiser se vraća u Lisabon, kako bi ostalim članovima filmske ekipe objasnio stanje stvari.
Film „Stanje stvari“ nagrađen je „Zlatnim lavom“ 1982. godine u Veneciji i 1983. dobitnik je Nemačke nagrade za najbolji film.

Bioskop EUROCINEMA zadržava pravo promene programa.