2012 Oct. 30
> EKOLOGIJA

Udruženje TERRA’S od 30. oktobra do 2. novembra 2012. godine, na Otvorenom univerzitetu u Subotici organizuje 8. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2012. koji se održava pod pokroviteljstvom Republike Srbije - Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, AP Vojvodine - Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grada Subotice – Službe za lokalni ekonomski razvoj, privredu i poljoprivredu.

U okviru BIOFEST-a biće održana Međunarodna konferencija: „Organska poljoprivreda – dostignuća i perspektive na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“ koja je u skladu sa Studijom predstavljenom na Konferenciji Ujedinjenih nacija o održivom razvoju Rio+20. Studija je prikazala analizu scenarija za tri ključna sektora sa najvećim potencijalom za tranziciju ka zelenoj ekonomiji. Jedan od sektora je organska poljoprivreda čiji razvoj može da doprinese povećanju zaposlenosti, unapređenju javnih politika, većem učešću civilnih organizacija i promociji društvenog i ekološki odgovornog poslovanja.

Primere dobre prakse prezentovaće predstavnici civilnog sektora, članice Balkanske organske mreže – BON iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova*. Diskusija će se nastaviti uz predstavnike Ministarstava poljoprivrede ovih zemalja, a biće reči i o trgovini organskih proizvoda, kao i implementaciji zakonskih akata i njihovo usklađivanje sa standardima EU. Očekuje se prisustvo stručnjaka iz Austrije i Italije.

U okviru Izložbene manifestacije od ove godine osim organskih proizvoda predstaviće se i proizvodi sa oznakama Geografsko poreklo i Izvorni proizvodi sa sela (sa organskim sirovinama), a biće postavljena i Izložba fotografija o uvođenju organskog obroka u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ Subotica.

Suorganizatori su SWG (Regionalna grupa za ruralni razvoj), GIZ (Nemačka organizacija za tehničku saradnju), OCS (Organic Control System – ovlašćena organizacija za kontrolu i sertifikaciju) i Otvoreni univerzitet Subotica.

 

Detalje možete da pročitate na portalu: http://www.terras.org.rs