2012 Oct. 15
> KULTURA

Dečiji filmski festival KIDS FEST u Subotici biće održan od 18. do 24. oktobra 2012. godine u bioskopu EuroCinema (amfiteatar Otvorenog univerziteta). Projekcije će se prikazivati u 18.00 sati, osim u subotu i nedelju kada će početak projekcije biti u 11.00 sati. Cena ulaznice je 200 dinara.

Četvrtak, 18. oktobar
Vreme: 18.00
Rat dugmića

Igrani, titlovan
Preporučeni uzrast: 7 +
Režija: Christophe Barratier
Scenario: Christophe Barratier, Stephane Keller, Thomas Langmann
Originalni/međunarodni naslov: La nouvelle guerre des boutons/War Of The Buttons
Zemlja porekla: Francuska
Trajanje: 100 min
Dok je Francuska pod nemačkom okupacijom, Lebrak je na čelu dečije bande koja vodi izmišljen rat protiv dečije bande iz drugog sela. Oni koji pobede „neprijateljima“ seku dugmiće sa odeće. Tako se neprijatelji vraćaju kući skoro goli i poniženi, rizikujući da razbesne svoje roditelje. Dok se oni igraju rata, u stvarnom ratu ugrožen je život jedne jevrejske devojčice u koju će se Lebrak zaljubiti.
„Rat dugmića“ je širom sveta poznati roman francuskog pisca Luja Pergoa, na osnovu kog je 1962. godine snimljen kultni film. Prošle godine istekla su autorska prava te je ekranizacija romana postala besplatna. O tome koliko je ovaj roman popularan govori činjenica da su tad snimljena čak dva filma „Rat dugmića“, od kojih će jedan videti publika Dečijeg filmskog festivala. Roman „Rat dugmića“ kod nas je izašao u izdanju kuće „Pčelica“.


Petak, 19. oktobar
Vreme: 18.00
Gumeni Tarzan

Animirani, sinhronizovan
Preporučeni uzrast: 4 +
Režija: Michael Hegner
Scenario: Michael W. Horsten
Originalni/međunarodni naslov: Gummi T
Zemlja porekla: Danska
Trajanje: 80 min
Ivan Olsen je običan mladić, i nije ni jak ni spretan. Njegov otac divi se Tarzanu, i voleo bi da je Ivan više poput ovog izuzetnog heroja iz džungle. Kako to nije slučaj, otac Ivana zove Gumeni Tarzan. Pošto bi voleo da usreći oca, Ivan odlazi kod veštice koja će mu na jedan dan dati super moći. Biti superheroj je zanimljivo jedan dan, ali kada se ispostavi da je veštica pogrešila i da super moći traju i dalje, Ivan polazi u potragu za njom jer želi da bude onaj stari.
„Gumeni Tarzan 3D“ je, nakon „Živka Žabojeda 3D“, drugi film snimljen prema romanu popularnog danskog pisca za decu, Olea Kjerkegora. U Danskoj ga je videlo 75 000 gledalaca, a prava za njegovo prikazivanje prodata su u preko 30 zemalja sveta.


Subota, 20. oktobar
Vreme: 11.00
Vanila gorila

Animirani, titlovan
Preporučeni uzrast: 3 +
Režija: Andrés G. Schaer
Scenario: Amèlia Mora, Albert Val
Originalni i međunarodni naslov: Floquet de Neu/Snowflake, the White Gorilla
Zemlja porekla: Španija
Trajanje: 90 min
Pahuljica dobro zna kako je to biti drugačiji. Od kada je rođen razlikuje se od ostalih gorila jer ima potpuno belo krzno. On živi u zoo‐vrtu u Barseloni, gde je najveća atrakcija. Svi ga vole osim ostalih gorila, koji ne shvataju šta je šta je tako zanimljivo u vezi sa ovim čudakom, belim kao sneg. Ali Pahuljica ima plan! U društvu svog prijatelja Ajlura, crnog pantera reinkarnisanog u telu crvene pande, i male pametne devojčice Paule, on beži iz zoo‐vrta kako bi pronašao vešticu koja će mu pomoći da postane normalan gorila.
„Beli gorila“ je film inspirisan životom Pahuljice, albino gorile koji je od 1964. do 2003. godine. živeo u zoološkom vrtu u Barseloni. Pahuljica je bio jedini poznati albino gorila na svetu do sada. Godine 1967.


Nedelja, 21. oktobar
Vreme: 11.00
Igračke sa tavana

Animirani, sinhronizovan
Preporučeni uzrast: 7 +
Režija: Jiri Barta, Vivian Schiling
Scenario: Edgar Dutka, Jiri Barta
Originalni/međunarodni naslov: Na pude/Toys In The Attic
Zemlja porekla: Češka
Trajanje: 74 min
Na tavanu prepunom nepotrebnih stvari, žive igračke koje ožive kada ljudi nisu tu. Lepa lutka živi u starom sanduku zajedno sa svojim prijateljima, marionetom, medvedićem i mišem. Jednog dana lepa lutka oteta je i poslata u zemlju zla, a njeni prijatelji kreću u čudesnu i izazovnu avanturu spašavanja.
„Igračke sa tavana“ su prava poslastica za ljubitelje animacije. Neobičan stil ovaj film duguje češkom reditelju Barti koji je veoma cenjen u svetskim animatorskim krugovima.


Ponedeljak , 22. oktobar
Vreme: 18.00
Tvigson u nevolji

Igrani, titlovan
Preporučeni uzrast: 6 +
Režija: Asild Ostin Ommundsen
Scenario: Kristin Skogheim, Anne‐Cath Vestly
Originalni/međunarodni naslov: Knerten i Knipe/Twigson In Troubles
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 72 min
Mališa i njegova porodica se sele u selo. Prošlo je nekoliko meseci, a on i dalje nije stekao prijatelje. Ipak nije tužan je ima Tvigsona, grančicu koja govori. Tvigson je u međuvremenupostao otac i svi su presrećni zbog toga, ali jednog dana on nestaje. Mališa polazi u potragu, ali umesto prijatelja pronalazi napuštenu bebu. Sada mu je najvažnije da pronađe bebinu majku. Potraga prerasta u zanimljivu avanturu a Mališa dobija pomoć o kojoj nije ni sanjao.
„Tvigson u nevolji“ je treći i poslednji film iz trilogije o dečaku i njegovom čudnom prijatelju, grančici po imenu Tvigson, snimljene prema kultnim norveškim romanima za decu.


Utorak, 23. oktobar
Vreme: 18.00
Priča o delfinu sanjaru

Animirani, sinhronizovan
Preporučeni uzrast: 4 +
Režija: Eduardo Schuldt
Scenario: Sergio Bambaren, Judy Kellem, Eduardo Schuldt, Michael Wogh
Originalni/međunarodni naslov: La historia de un soñador/ The Dolphin: Story of a Dreamer
Zemlja porekla: Peru, Italija, Nemačka
Trajanje: 86 min
Neverovatna priča o delfinu tinejdžeru Danijelu, koji napušta svoje bezbedno stanište kako bi istražio okean i otkrio svrhu svog života. Ovo putovanje neće biti lako. Opasnosti i izazovi će biti na svakom koraku, i Danijel će morati da sledi svoje srce da bi uspešno prevazišao sve prepreke.
„Priča o delfinu sanjaru“ nastala je na osnovu istoimenog romana čiji je autor Serđo Bambaren. Ovaj roman iz 1996. godine preveden je na preko 40 jezika i prodat širom sveta u 150 miliona primeraka.


Sreda 24. Oktobar
Vreme: 18.00
Kauboj

Igrani, titlovan
Preporučeni uzrast: 12 +
Režija: Boudewijn Koole
Scenario: Jolein Laarman, Boudewijn Koole
Originalni/međunarodni naslov: Kauwboy
Zemlja porekla: Holandija
Trajanje: 81 min
Jojo je usamljeni desetogodišnjak. Njegov otac mnogo pije i tvrdi da je njegova majka, pevačica, otišla na turneju po Americi. Jojo sreću pronalazi tajno odgajajući malu čavku koja je ispala iz gnezda. I devojčica iz njegovog plivačkog kluba pokazuje interesovanje za njega. Ovo je priča o odrastanju i načinu na koji se deca bore sa teškim trenucima, ispričana na veoma zanimljiv način.
Film „Kauboj“ premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio nagradu za najbolji debitantski film i Gran pri mladih kritičara koji čine žiri Generacija K plus.