2018 Apr. 16
> KULTURA

P R O G R A M


Petak, 20.04. – Svečana sala Otvorenog univerziteta u 19h
DAN OSLOBOĐENJA (DOK.)


Reditelj: Morten Traavik, Uģis Olte
Zemlja: Latvia, Norveška, Slovenija
Godina: 2016
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler

 


Sinopsis
Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa…uz zvuk muzike.

 

Subota, 21.04. – Svečana sala Otvorenog univerziteta u 19h
ČAVELA (DOK.)


Reditelj: Catherine Gund, Daresha Kyi
Zemlja: USA
Godina: 2017
Trajanje: 93’
Jezik: španski, engleski
Uloge: Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé

Sinopsis
Uz pomoć svoje lirske strukture, Čavela pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život inovativne umetnice Čavele Vargas prožet ikonoklazmom. Fokusirajući se na intervju snimljen 20 godina pre njene smrti koji nikada ranije nije viđen i priče iz njenih pesama, kao i na mitove koji su drugi pričali o njoj, a i ona sama o sebi, film predstavlja privlačan prikaz žene koja se usudila da živi za oblačenje, pevanje, snove i da govori ono što misli.

Nedelja, 22.04. – Svečana sala Otvorenog univerziteta u 19h
ĆAMBRA (IGR.)

Reditelj: Jonas Carpignano
Zemlja: Italija, Brazil, Nemačka, Francuska, SAD, Švedska
Godina: 2017
Trajanje: 120’
Jezik: italijanski
Uloge: Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, Damiano Amato

Sinopsis
U Ćambri, maloj rumunskoj zajednici u Kambriji, Pio Amato očajnički želi da odraste što brže. Sa samo 14 godina, on pije, puši i jedan je od retkih ko može da ide rame uz rame sa lokalnim Italijanima, afričkim imigrantima, kao i njegovim Rumunima. Pio svuda prati svog starijeg brata Kozima, tako savladavajući neophodne veštine za preživljavanje na ulicama njihovog rodnog grada. Kada Kozimo nestane i stvari krenu da idu po zlu, Pio želi da pokaže da je spreman da zameni svog starijeg brata u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.

Ponedeljak, 23.04. – Svečana sala Otvorenog univerziteta u 19h
CRVENI PAS: PRAVI PLAVI (IGR.)

Reditelj: Kriv Stenders
Zemlja: Australia
Godina: 2016
Trajanje: 88’
Jezik: engleski
Uloge: Jason Isaacs, Levi Miller, Bryan Brown, Hanna Mangan Lawrence, Thomas Cocquerel

Sinopsis
Kada jedanaestogodišnjeg Mika pošalju na farmu njegovog dede u udaljenoj oblasti Pilbara u Zapadnoj Australiji, on je spreman na dosadan život pun teškoća koji ga tamo očekuje. Umesto toga, on pronalazi mit, avanturu i prijateljstvo sa jedinstvenim, olinjalim psom koji će mu zauvek promeniti život.


Utorak, 24.04. – Svečana sala Otvorenog univerziteta u 19h
500 GODINA (DOK.)

Reditelj: Pamela Yates
Montažer: Peter Kinoy
Zemlja: Guatemala
Godina: 2017
Trajanje: 108’
Jezik: španski
Uloge: Irma Alicia Velásquez Nimatuj, Matilde Terraza Gallego, Daniel Pascual Hernández

Sinopsis
500 godina prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Ota Pereza Moline. Film 500 godina rađen je iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i bavi se univerzalnim temama pravde, rasizma, moći i korupcije i teškoćama s kojima se borba za pravdu u njihovoj zemlji suočava.