2014 Sep. 30
> KULTURA

U bioskopu Eurocinema od 16. do 22. oktobra biće održan 10. KIDS FEST u okviru kog će se prikazivati revija najboljih filmova iz čitavog sveta za decu.

Ovogodišnji filmski program čine ostvarenja za decu i mlade iz Francuske, Danske, Švedske, Norveške i SAD-a. Među ostvarenjima su igrani filmovi sa svetskih festivala, dokumentarci o prirodi, priče o neobičnim prijateljstvima, uzbudljive avanture, kao i animirani 3D filmovi studija 20th Century Fox. Većina filmova na KIDS FESTu biće sinhronizovana na srpski.

Dečiji filmski festival KIDS FEST proglašen je projektom od interesa za Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Beograd u oblasti kulture.

Ovaj festival postoji kako bi popularisao filmsku umetnost i kvalitetnu zabavu za decu, kao i da bi obrazovao mladu bioskopsku publiku i buduće filmske autore i autorke.

 

PROGRAM 10. KIDS FESTA u bioskopu Eurocinema u Subotici: 

Cena karte za 2D projekcije je 200 dinara, a za 3D projekcije je 300 dinara

 

Četvrtak, 16.10. 

11.00h - KAKO DA DRESIRATE SVOG ZMAJA 2 3D

Uzbudljivo drugo poglavlje epske trilogije “Kako da dresirate svog zmaja” vraća nas u fantastični svet Štucka i Bezubog na ostrvu Berk, pet godina nakon što su se zmajevi i Vikinzi uspešno pomirili. Dok Astrid, Šmrkavko i ostali članovi ekipe stalno izazivaju jedni druge u trkama zmajeva, novom omiljenom sportu na ostrvu, nerazdvojni Štucko i Bezubi krstare nebom otkrivajući nove svetove. Nakon što u jednoj takvoj ekspediciji otkriju tajnu ledenu pećinu, kuću stotina novih zmajeva i njihovog misterioznog vođe, dvojica prijatelja naći će se u centru bitke kojoj je cilj da se zaštiti mir. Jedino ako udruže snage njih dvojica imaju snagu da promene budućnost zmajeva i ljudi.

SINHRONIZOVANO
Animacija, 3D, akcija, avantura
Preporučeni uzrast: 7+
Originalni naziv: How to train your dragon 2
Režija: Dean DeBlois
Zemlja porekla: SAD
Trajanje: 105 min


17.00h - BELA I SEBASTIJAN 

ebastijan je jedan snalažljiv i nezavistan šestogodišnjak koji živi sa svojim dekom u malom selu u Francuskim Alpima. Zahvaljujući svojoj hrabrosti i upornosti uspeva da ukroti divljeg psa od koga se svi žitelji sela plaše. Ubrzo potom ga naziva Bela i njih dvoje postaju nerazdvojni drugari, čije prijateljstvo niko ne može da razdvoji.

Ukoliko ste voleli film ,,Lesi se vraća kući”, ova priča će vas oduševiti svojom toplinom i lepotom prikazanih pejzaža, kao i pričom o jednom divnom prijateljstvu.

TITLOVANO
Igrani, avantura
Preporučeni uzrast: 6+
Originalni naziv: Belle et Sébastien
Režija: Nicolas Vanier
Zemlja porekla: Francuska
Trajanje: 104 minuta


Petak, 17.10

11.00h - RIO 2 3D

Plavko, plava ara, živi savršeni život u Rio de Žaneiru sa svojom voljenom ženom Biserkom i njihovo troje dece. Ali, kada Biserka odluči da deca moraju da nauče da žive kao i sve prave ptice, stvari se komplikuju… Porodica odlazi iz magičnog Rio De Žaneira u nepoznate šume Amazonije, u kojima se Plavko, kao smotana gradska ptica, ne snalazi baš najbolje. Brojne avanture doživljavaju na putu, ali za najveću od svih – upoznavanje sa Biserkinom porodicom, nisu bili spremni. Naročito Plavko ostaje bez teksta kad upozna svog tasta.

SINHRONIZOVANO
Animacija, 3D, komedija, avantura
Preporučeni uzrast: 4+
Originalni: RIO 2
Režija: Carlos Saldanha
Zemlja porekla: SAD
Trajanje: 101 min


17.00h - BILA JEDNOM JEDNA ŠUMA 

Dokumentarni film “Bila jednom jedna šuma” počinje u krošnji ogromnog moabija u slivu reke Kongo u Gabonu, dok poznati francuski botaničar, Fransis Al sedi na grani i crta. Svaka biljka i svaka životinja u šumi su intimno povezani.

Novi film francuskog reditelja Lika Žakea predstavlja ne samo omaž veličanstvenosti prašuma nego i apel za njihovu zaštitu od izumiranja. Žake prati životnu priču prašume u kojoj su se tokom stotina godina odigrali prirodni procesi.

SINHRONIZOVANO
Dokumentarni
Preporučeni uzrast: 4+
Originalni naziv: Il était une forêt
Režija: Luc Jacquet
Zemlja porekla: Francuska
Trajanje: 78 minuta


Subota, 18.10.

11.00h - ERNEST I SELESTIN

Postoji svet u kojem medvedi žive iznad zemlje u svojim gradovima, a zečevi u svom podzemlju. Između dve vrste vlada strah i mržnja. Međutim, kada mišica Selestin, pronađe zajednički jezik sa siromašnim medvedom Ernestom, oba sveta ih odbacuju. Između mišice i medveda se razvija neraskidiv odnos, ali zbog različitosti koje postoje među njima, upadaju u nevolju i primorani su da obrane svoje prijateljstvo.

Ernest i Selestin je francusko- belgijska animirana komedija koja je nastala prema istoimenom serijalu knjiga. Film je prikazan na Kanskom filmskom festivalu, a 2013. godine bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji animirani film.

SINHRONIZOVANO
Animacija, drama, komedija
Preporučeni uzrast: 6+
Originalni naziv: Ernest and Celestine
Režija: Stéphane Aubier, Vincent Patar
Zemlja porekla: Francuska, Belgija
Trajanje: 80 min


17.00h - DEČKO MRAV 1

Nakon što ga je ujeo mrav, dvanestogodišnji dečak Pele dobija super moći. Uz pomoć zaljubljenika u stripove Vihema, Pele stvara tajni identitet – postaje superheroj Dečko mrav. Kada strašni zlikovac pod imenom Muva napadne malu zajednicu u kojoj Pele živi, Dečko mrav mora da odgovori na pretnju i zaštiti svoje prijatelje.

Svima su nam poznati superheroji poput Betmena, Supermena i Spajdermena, ali ono što ćemo naučiti iz filma Dečko mrav je da hrabrost ne zavisi od toga da li si mali ili veliki, jer heroji ,,dolaze u svim veličinama¨.

SINHRONIZOVANO
Igrani, avantura, komedija
Preporučeni uzrast: 7+
Originalni naziv: Antboy
Režija: Ask Hasselbalch
Zemlja porekla: Danska
Trajanje: 77 minuta


Nedelja, 19.10

11.00h - SOLAN I LUDVIG

Božić se približava, a nema snega. Mali jež Ludvig je mnogo tužan, voleo bi najviše na svetu da sneg konačno počne da pada. Neverovatni izum Reodora Felgena, najveći top na svetu koji izbacuje sneg, dospeva u pogrešne ruke – urednika lokalnih novina Frimanda Plosena koji samo razmišlja o obaranju rekorda u proizvodnji snega. Ludvig i svraka Solan udružuju snage i pokušavaju da isprave stvari. Dok strašna snežna oluja besni, prepušteni su sami sebi jer je Reodor Felgen iznenada nestao. Kako katastrofa preti da uništi celo selo, Ludvig prevazilazi sve svoje strahove da bi spasio prijatelje, selo i Božić.

SINHRONIZOVANO
Animacija, porodični
Preporučeni uzrast: 5+
Originalni naziv: Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa
Režija: Rasmus A. Sivertsen
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 73 min


17.00h - OLSEN U VELIKOJ NEVOLJI 

Da li čast danske nacije može da spasi problematičan trio – Olsenova banda? Podmukao biznismen Beng Johansen prodaje najveći pronalazak i državnu tajnu, mašinu za optimizaciju ulja. Međutim, legendarni Egon Olsen ima plan – kako da sebi obezbedi još novca i spasi obraz državi. Zajedno sa svojom bandom pokušava da “pomrsi konce” Johansenu i sačuva pronalazak. Sve što je potrebno je torba za hlađenje, kišobran, praćka i dva komada žvake. Priča o Olsenovoj bandi u proteklih pedeset godina se na velikom platnu našla preko deset puta u Norveškoj i Danskoj.

SINHRONIZOVANO
Animacija, porodični
Preporučeni uzrast: 5+
Originalni naziv: Olsen Banden på dybt vand
Režija: Jørgen Lerdam
Zemlja produkcije: Danska
Trajanje: 80 min


Ponedeljak, 20.10

11.00h - GOSPODIN PIBODI I ŠERMAN 3D

Gospodin Pibodi je pas koji govori, i najpametniji pas na svetu. Šerman je dečak koga je Pibodi usvojio. Jer, ako dečak može da usvoji psa, zašto pas, pri tome najpametniji pas na svetu, ne bi mogao da usvoji dečaka? Kada se u priču umeša i vremeplov VEJBEK, počinje nesvakidašnja avantura najdarovitijeg psa na svetu i malo manje pametnog dečaka na putu kroz istoriju čovečanstva.

SINHRONIZOVANO
Animacija, 3D, komedija, avantura
Preporučeni uzrast: 6+
Originalni naziv: Mr. Peabody and Sherman
Režija: Rob Minkoff
Zemlja porekla: SAD
Trajanje: 92 min


17.00h - RAJSKO PUTOVANJE 

Johan je hrabar i znatiželjan mali zec koji živi sa ocem na brodu. Uzgajaju povrće i Johan ima dovoljno prostora da se igra. On svakog dana iz čamca šalje poruku u boci majci na koju ne dobija odgovor. Jednog dana, dok je njegov otac bio u nabavci, dobija tajanstveni poziv putem brodske radio stanice. Johan prepoznaje svoju priliku da ode na mesto gde je njegova majka i reši misteriju. Dok sve više i više uči o životu, dolazi u sukob sa najmoćnijom silom na svetu.

Priča o malom zečiću koji nije dovoljno star da razume pravila života, a čezne za nemogućim stvarima neće nikog ostaviti ravnodušnim.

SINHRONIZOVANO
Animacija, avantura
Preporučeni uzrast: 7+
Originalni/međunarodni naziv: Beyond Beyond
Režija: Esben Toft Jacobsen
Zemlja produkcije: Švedska, Danska
Trajanje: 78 minuta


Utorak, 21.10

11.00h - ŠETNJA SA DINOSAURUSIMA 3D

Od trenutka rođenja Pači ja morao da se bori protiv rivalski nastrojenih braća i sestara, divljeg i nepredvidljivog sveta, kao i zastrašujućih grabljivaca. Nakon što jedan od njegove braće strada, Pači sa prijateljima kreće na putovanje na jug kako bi pronašao svoju porodicu. Ova mala ekipa prolazi kroz brojne avantura. Neke su zabavne, a od nekih se diže kosa na glavi.

„Šetnja sa dinosaurusima 3D“ je do sada najambiciozniji film o dinosaurusima, koji verno prikazuje ta davno izumrla bića, preistorijsku eru u kojoj su živeli i njihovo prirodno okruženje.

SINHRONIZOVANO
Animacija, 3D, akcija, porodični
Preporučeni uzrast: 6+
Originalni naziv: Walking with dinosaurs
Režija: Barry Cook, Neil Nightingale
Zemlja porekla: SAD
Trajanje: 87 min


17.00h - KASPER I EMA - NAJBOLJI PRIJATELJI 

Onog trenutka kada se upoznaju u vrtiću, Kasper i Ema postaju najbolji prijatelji. Zajednička stvar koja ih povezuje jeste da oboje imaju posebne plišane igračke. Kasperov plišani Lavić se trudi da izgleda kao da je veoma hrabar, međutim često je uplašen. Emina plišana Zečica postaje ljubomorna kada sazna da Ema za svoj peti rođendan želi da dobije psa. Kada Zečica nestane, Emu to strašno rastuži. Da li će uspeti da pronađe svoju igračku i proslavi rođendan sa svojim najboljim prijateljima?

Film “Kasper i Ema – najbolji prijatelji” je na dečijim filmskim festivalima ove godine osvojio brojne nagrade.

TITLOVANO
Igrani, porodični
Preporučeni uzrast: 5+
Originalni naziv: Karsten og Petra blir bestevenner
Režija: Arne Lindtner Næss
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 75 min


Sreda, 22.10

11.00h - KASPER I EMA NA ZIMOVANJU

Kasper je mali dečak čiji se roditelji svakodnevno svađaju i otkazuju porodični odmor u Španiji. Kako bi ga oraspoložila, njegova najbolja drugarica Ema ga poziva na skijanje. Kada dečak iz komšiluka počne da provodi previše vremena sa Emom na zimovanju, Kasper postaje ljubomoran. Da li će uspeti da prevaziđe svoje strahove i pridobije nazad svoju najbolju prijateljicu?

Arne Lindtner Nes jedan je od najcenjenijih norveških reditelja filmova za decu. “Kasper i Ema na zimovanju” je nastavak filma “Kasper i Ema – najbolji prijatelji” koji je ušao u selekciju međunarodnog filmskog festivala TIFF Kids.

TITLOVANO
Igrani, porodični
Preporučeni uzrast: 5+
Originalni naziv: Karsten og Petra på vinterferie
Režija: Arne Lindtner Næss
Zemlja porekla: Norveška
Trajanje: 73 min


17.00h - ZAGONETNI DEČAK 

Koko je domišljati i spretni četrnaestogodišnji dečak koji uz pomoć prijatelja rešava novu misteriju. Kokov prijatelj Tomo nedavno se doselio u grad i čežne za pustolovinama. Njihovu pažnju je privukao novi učenik koji se neobično ponaša. Zajedno s Marijanom, prijateljicom iz razreda, korak po korak otkriće njegovu dobro čuvanu tajnu. Da li su Koko i prijatelji dorasli ovom zadatku? Da li će mešanje u tuđe tajne ugroziti njihovo prijateljstvo?

“Zagonetni dečak” je nastavak filma ,,Koko i duhovi” i predstavlja spoj detektivske priče i porodične avanture o jednom hrabrom dečaku i njegovim pustolovinama.

HRVATSKI JEZIK
Igrani, avantura, porodični
Preporučeni uzrast: 6+
Originalni naziv: Zagonetni dječak
Režija: Dražen Žarković
Zemlja porekla: Hrvatska
Trajanje: 88 minuta