Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine odlukom Skupštine Opštine Subotica, sa ciljem da se na njemu prikažu najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu i da doprinese promociji novih i afirmaciji ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu.

Od osnivanja pa do danas, Festival je postigao najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz 37 zemalja sveta. Samo 16 predstava ponelo je najviše priznanje Festivala – Gran pri, ali su mnoge predstave viđene na proteklih 16 festivala ostvarile značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji. Pored toga, povodom Dana Grada Subotice, 1. septembra 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu uručena je nagrada PRO URBE koja se tradicionalno dodeljuje pojedincima i organizacijama koji svojim delovanjem i postignućima daju značajan doprinos razvitku i ugledu grada podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.
Festival je član Međunarodnog saveza lutkarskih pozorišta (UNIMA) i Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ).

www.lutfestsubotica.net