2017 Nov. 16
> OBRAZOVANJE

Do kraja godine svakog četvrtka ćemo kroz rubriku ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE objavljivati radove polaznika NOVINARSKE RADIONICE koja se realizuje u okviru projekta “Družionica”.


ZAVIRIMO U ŠKOLSKE KLUPE! kroz pero Ane Mišić

Igor Engi, učenik OŠ ,,Ivan Milutinović“
MATEMATIKA KAO BUDUĆNOST!


Igor Engi, četrnaestogodišnji učenik OŠ ,,Ivan Milutinović“, do sada je ostvario zapažene rezultate na značajnim takmičenjima. Reč je o takmičenjima iz matematike, fizike, informatike (programiranja), hemije... U šestom i sedmom razredu osvojio je prvo mesto na državnom takmičenju iz matematike, a u sedmom razredu prošao i na Srpsku matematičku olimpijadu. Iz fizike je u šestom razredu zauzeo treće mesto, kao i u sedmom. Iz programiranja je u sedmom razredu osvojio drugu nagradu na državnom i treću na Olimpijadi. Iz hemije je prošao na državno, ali nije mogao da ide jer se poklapalo sa takmičenjem iz matematike. Između ostalog, u slobodno vreme bavi se i šahom. Postavili smo mu nekoliko pitanja

Od kada si ozbiljnije počeo da se baviš matematikom?
- U petom razredu počeo sam da idem u matematičku školu ,,Gaus“ i od tada se ozbiljnije bavim matematikom.
Koliko vremena dnevno posvećuješ matematici?
- Ne zauzima mi toliko puno vremena dok je prvo polugodište.
Šta je za tebe šah?
- Više je sport, razonoda, zabava.
Kako se organizuješ?
- Spontano, nemam neki određeni plan.
Čime bi voleo da se baviš u budućnosti?
- Definitivno nečim što je u vezi sa matematikom i fizikom!
Šta radiš u slobodno vreme?
- U slobodno vreme igram šah, čitam i igram igrice.
Koje knjige voliš da čitaš, kakve filmove voliš da gledaš?
- Volim fantastiku kao što su filmovi iz serijala “Hari Poter”, “Gospodar prstenova”, “Star vors”, “Njegova mračna tkanja” i tako dalje.

 

Naš sagovornik će verovatno upisati Matematičku gimnaziju u Beogradu, pa će preko nedelje biti tamo, a vikendom dolaziti kući. Na pitanje šta njegovi roditelji misle o tome, odgovara da su mu oni to i predložili jer su, kao i on sam, uvideli da je talentovan za matematiku. Na pitanje šta poručuje mlađim generacijama, Igor odgovara da “rade ono u čemu su dobri, i da postanu još bolji u tome…”.

 

Ana Mišić VI/1, OŠ ,,Ivan Goran Kovačić“