2017 Oct. 31
> OBRAZOVANJE

U toku je prijava i upis za poslednji ovogodišnji ciklus besplatnih radionica u okviru projekta „Družionica“ koji od februara 2017. godine realizuje Otvoreni univerzitet Subotica u saradnji sa Gradom Subotica.

Cilj projekta „Družionica“ je da deca putem razvoja potrebe za obrazovanjem, kulturom i podsticanjem kreativnosti, postanu manje podložna negativnim uticajima koje nosi savremeno doba. Projekat je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta, sa time da je veći naglasak stavljen na decu uzrast od deset do četrnaest godina budući da je uočena potreba, ali i nedostatak kreativno/edukativnih sadržaja za tu starosnu 

Do sada su prošla tri ciklusa radionica i u toku je prijava dece za posledni ovogodišnji ciklus. Bitno je napomenuti da su radionice besplatne za sve učesnike, kao i da je obezbeđen sav potreban materijal za rad.

Uzevši u obzir savremene trendove, ali i potrebe i interesovanja današnje dece „Družionica“ se sastoji iz šest grupa programa, a deca će s obzirom na svoje afinitete moći da biraju između deset različitih kreativno/edukativnih radionica: Kreativne radionice (likovna radionica, radionica za izradu patchworka), Filmska radionica, Novinarska radionica za decu, Fotografski klub (Radionica fotografije za decu, Radionica škrabanja), Ekološka radionica, Zanimljiva informatika (PIXLR, WEEBLY ili WIX, SCRATCH).

Različitost i raznovrsnost osmišljenih kurseva/kreativnih radionica ostavlja mogućnost ličnog izbora deteta da se bez pritisaka, stvorenih navika u školi ili roditeljskog iskustva i želja, oproba u kulturnoj, umetničkoj ili obrazovnoj oblasti koja ga zanima te na taj način proveri i razvije talenat koji poseduje. Deci bi se na njima prihvatljiv način kroz formu igre plasiralo znanje, prepoznavao talenat, uticalo na razvijanje potrebe da se kroz posmatranje i poštovanje drugih stvaraju nove vrednosti.
Realizacijom ovakvog modela edukacije kod dece se u važnom životnom dobu razvija kreativnost, timski duh i individualni rad, liderstvo, emocionalna inteligencija i tolerancija.

Broj učesnika po grupama je ograničen pa je potrebna prijava koja se vrši na Info pultu Otvorenog univerziteta, telefonom na broj 024 554 600 ili putem maila kursevi@openunsubotica.rs.