2011 Apr. 01
> EKOLOGIJA

Na konferenciji za novinare, koju je Otvoreni univerzitet Subotica organizovao u sredu 30. marta, promovisana je Međunarodna škola organske poljoprivrede. Počeće u avgustu i očekuje se više od 300 polaznika iz cele Srbije. Predavači će biti eminentni stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva.

Obraćajući se novinarima, izvršni direktor Otvorenog univerziteta, Dejan Zvekić, je naglasio da razvoj organske poljoprivrede u Srbiji koče nepoznavanje, mistifikacija i zablude. Organska poljoprivreda u našoj zemlji ima 20 godina dugu tradiciju i ne može se reći da je to nešto novo, već nešto što nije iskorišćeno do kraja, tako da Srbija nije daleko odmakla u korištenju potencijala koje ima organska poljoprivreda. U saradnji sa stručnjacima iz Udruženja TERRA’S i iz drugih organizacija i institucija došlo se do zaključka da sve dosadašnje provedene aktivnosti nisu bile dovoljno koordinisane. Takođe, je rekao da su od strane resornog ministarstva formirana četiri centra za organsku proizvodnju na području republike u Selenči, Valjevu, Svilajncu i Leskovcu, ali im nedostaje znanje. Imajući u vidu da je osnovna delatnost Otvorenog univerziteta obrazovanje odlučeno je da se osnuje Međunarodna škola za organsku poljoprivredu.

Glavni menadžer projekta, Nenad Novaković, je novinare izvestio o realizovanim aktivnosti, naglašavajući da je projekat već predstavljen u osam gradova Srbije: u Selenči, Vrbasu, Vršcu, Rumi, Valjevu, Užicu, Pirotu i Boljevcu, gde je bilo prisutno preko 300 poljoprivrednika, prerađivača, predstavnika poljoprivrednih stručnih službi, lokalnih samouprava, profesora poljoprivrednih škola i drugi. U toku je formiranje biblioteke o organskoj poljoprivredi, a na internet strani škole već je postavljena elektronska biblioteka koja je za kratko vrijeme imala nekoliko stotina pregleda. Ove godine je predviđeno da se održi devet modula, odnosno tematskih celina. Školu mogu pohađati oni koji su u organskoj proizvodnji, ali i oni koji se njome tek planiraju baviti i dobiće sertifikate o završenoj obuci, rekao je, Nenad Novaković, ističući da je na teritoriji Subotice registrovano 18 organskih proizvođača, a očekuje se 50 polaznika.